Parlamentet röstade för bättre mamma- och pappaledighet

Bryssel , torsdag
Efter många och långa diskussioner röstade parlamentet igår om förbättring av rätten till mamma- och pappaledighet. Det fanns 128 ändringsförslag till kommissionens förslag. Runt 80 av dessa kom från jämställdhetsutskottet
Utskottets förslag fick – till mångas förvåning – starkt stöd från parlamentet. Beslutet innebär bl a utökning av rätten till mammaledighet från 14 till 20 veckor med full ersättning och rätt till två veckors pappaledighet, också med full ersättning. Parlamentet sa ja till sex veckors obligatorisk mammaledighet direkt efter barnets födelse, ett förslag som förorsakat en del debatt i Sverige och också var anledningen till att jämställdhetsutskottets ordförande Eva-Britt Svensson (V) avstod från att stödja förslaget i sin helhet.  
Parlamentets ställningstagande innebär inte att frågan är avgjord, utan nu ska ärendet hanteras av ministerrådet. Där kommer förslaget att möta motstånd från många regeringar, inte minst med tanke på kostnaderna som följer med rätten till full betalning. En del hävdar att en utökad rätt till ledighet i samband med barns födelse kommer att göra det ännu svårare för unga kvinnor att få jobb. Ett annat argument mot, är att det här är frågor som medlemsländerna själva ska besluta om.
Förespråkare anser å andra sidan att det är viktigt med en starkare minimilagstiftning på EU-nivå för att stärka jämställdheten, underlätta möjligheten att förena familje- och arbetsliv och därmed stimulera barnafödande och tillväxt i hela Europa.  ”Kvinnor ska inte straffas för att de föder barn”, var en återkommande formulering i parlamentets debatt. Man hänvisade också till beräkningar som visar att den ökade kostnaden kommer att täckas med bara en liten ökning av kvinnors  arbetskraftsdeltagande.

Lise-Lott Hansson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0