Hör facket om krisen

Bryssel, torsdag
Europafacket välkomnar kommissionens "återhämtningsplan" som presenterades i går. Man kräver dock att ett extra socialt toppmöte (med arbetsmarknadens parter) ska inkallas i samband med EU-toppmötet 10-11 december.

Återstår att se om det franska ordförandeskapet tar till sig idén.

Det är ingen orimlig tanke att EU-topparna ska lyssna på vad facket (och arbetsgivarna) har att säga när 2 000 miljarder kronor ska satsas på att klara sig ur den ekonomiska krisen.
Tommy Svensson skrev

Läs mer:

Pressmeddelande med länkar om kommissionens återhämtningplan:

 http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1771&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en


Europafackets kommentar: http://www.etuc.org/a/5600


Ännu en bit kvar till Lissabon

Bryssel, fredag
Riksdagen sa i går kväll ja till Lissabonfördraget med stor majoritet. Det är ett beslut som har starkt stöd av den europeiska fackföreningsrörelsen. Men ännu är inte fördraget med bland annat dess stadga om mänskliga och fackliga rättigheter i hamn.
En förutsättning är att irländarna kan övertygas att ändra sitt nej i en ny omröstning. Ett lockbete kan vara att garantera att alla länder får behålla en egen kommissionär, något som jag tycker skulle vara en bra förändring.
Men behandlingen av fördraget är inte avslutad i Tyskland, där författningsdomstolen ska säga sitt i början av nästa år eller i Tjeckien av likande skäl - där väntas ett avgörande domslut i nästa vecka. I Polen försenas processen av en trilskande president.
Så det mesta talar för att nästa års val till Europaparlamentet får hållas enligt reglerna i det gällande Nicefördraget, vilket gör att Sverige får färre platser än om Lissabonfördraget varit på plats. Så kan det gå.
Tommy Svensson skrev


Borg fyra på finansministertoppen

Finansminister Anders Borg hamnar på en smickrande fjärdeplats när Financial Times (18/11) rankar EU:s 27 finansministrar. I topp hamnar hans finske kollega - 37-årige Jyrki Katainen, också han moderat.
Före sig har Borg även Tysklands Peter Steinbrück och Luxemburgs Jean-Claude Juncker.
Tidningen använder sig av tre bedömningsgrunder - ekonomiskt respektive politiskt handlag samt stabilitet. Borg får högt betyg när det gäller politiskt ledarskap och agerande inom EU, sämre när det gäller den ekonomiska bedömningen av krisen. Totalt ändå en fin placering.
Sammafattningsvis skriver tidningen om Borg att han är "respekterad och smart, trots ring i örat". Om hästsvansen har man ingen kommentar.
Tommy Svensson skrev

Ljusning för USA:s fack

Bryssel, måndag
Förväntningarna är stora på USA:s blivande president Barack Obama. Det amerikanska facket är inget undantag. Obama har lovat att genomföra en lagändring som ska göra det lättare att bilda fackföreningar. I dag krävs majoritet i en hemlig omröstning på företaget för att de anställda ska få tillstånd att ansluta sig til facket.
Det låter demokratiskt och bra. Problemet är att omröstningarna och den långa tid av förberedelse som krävs ofta används av motsträviga arbetsgivare för att  tvinga fram ett nej. Fackliga företrädare avskedas eller också lockas eller hotas de anställda att rösta nej.
 Enligt ett förslag som demokraterna lagt fram, och som Obama stöder, ska det räcka med att en majoritet av de anställda på arbetsplatsen anmäler sig som medlemmar för att en fackförening ska få bildas.
"Om en majoritet av arbetarna vill ha en fackförening, ska de få det" , sa Obama inför det amerikanska facket AFL-CIO i april i år:

" We're ready to play offense for organized labor. It's time we had a President who didn't choke saying the word "union." A President who knows it's the Department of Labor and not the Department of Management. And a President who strengthens our unions by letting them do what they do best - organize our workers. If a majority of workers want a union, they should get a union. It's that simple. Let's stand up to the business lobby that's been getting their friends in Washington to block card check. I've fought to pass the Employee Free Choice Act in the Senate. And I will make it the law of the land when I'm President of the United States of America. "
Läs hela talet: http://www.barackobama.com/2008/04/02/remarks_for_senator_barack_oba_3.php 

Om det amerikanska facket nu äntligen kan vända sin nedåtgående trend, vore det ett starkt moraliskt stöd även för facket i Europa.
 Tommy Svensson


Solanabama...

Bryssel, torsdag
Undrade ironiskt i går när Barroso och andra EU-politiker ska börja elda massorna med  Obamas "Yes, we can". Blev snabbt bönhörd när "utrikesminister" Javier Solana i ett uttalande säger att vad världen behöver nu är ... "Change!".
Solanabama...
Tommy Svensson

Britterna i gräddfil till euron?

Bryssel, torsdag
Finanskrisen har lett till en ny debatt om euron. Den danske premiärministern Anders Fogh Rasmussen vill ha en ny dansk folkomröstning senast 2011. I Sverige trycker folkpartiet på för att även vi ska rösta en gång till.
I båda fallen är argumentet att finanskrisen visat att det är tryggare att vara med i en stor gemensam valuta när det stormar i värlsdekonomin.
Storbritannien, som liksom Danmark har ett undantag i fördraget om euron, lär dock knappast rösta om saken under den närmaste tiden. Inte bara för att det sannolikt skulle bli nej, utan också därför att landet inte betalar samma politiska pris som andra genom att stå utanför.
Den brittiske premiärministern Gordon Brown har ju tillsammans med den franske presidenten och EU:s ordförande Nicolas Sarkozy tagit ledningen i kampen mot finanskrisen. Britterna har blivit en "permanent gäst" , som Agence Europe skriver, i Eurogruppen. I praktiken sitter man alltså med vid bordet då den femton (snart sexton) euroländerna lägger fast besluten.
I debatten sägs att Danmark har den sämsta av lösningar - man har kronan knuten till euron, men inget inflytande. Kanske har då britterna den bästa av lösningar - man behåller sitt pund, men är i praktiken en tung beslutsfattare i eurogruppen. Tala om gräddfil.
Tommy Svensson skrev

Europa fick sin önskepresident

Bryssel, onsdag
Äntligen röstade USA som Europa skulle ha gjort. Demokraternas Barack Obama var stor favorit i praktiskt taget alla europeiska länder. Han hyllas också i dag av de europeiska politikerna - från höger till vänster.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som under hösten även är EU:s ordförande, gratulerar på hela EU:s vägnar till en "briljant seger".
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel talar om en "historisk valkseger".
Gordon Brown, den brittiska premiärministern hyllar Obamas "progressiva värderingar" och ser en ideologisk frände i den nye amerikanske presidenten.
Browns företrädare Tony Blair blev ju president George Bushs kompis ( och knähund). Brown är säkert lättad över att han slipper det arvet.

Nu väntar vi bara på att  EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso med flera ska elda massorna i nästa års Europaval med slagordet  "Yes, we can!"
Tommy Svensson skrev


Tänk om vi bevakade EU som USA

Bryssel, tisdag
Egentligen ska denna blogg handla om "Europa", men jag kan ändå inte låta bli att kommentera valet i USA. Det är extra bilagor i tidningarna, tv satsar stort med olika program. Hela tiden matas vi med information om vad som händer.  Det är förvisso bra med information, men det tar ju sig rätt olika proportioner. Jan Anderssons Lavalrapport i Europaparlamentet nämndes ju knappt i media.  Vore ju kul om man kunde tänkas använda lite av "val budgeten" till att följa EU.

Men vi kanske har en storsatsning inför nästa års EU-val från  media att vänta?
Markus Kristiansson, handläggare på Brysselkontoret, skrev


RSS 2.0