Så litet satsar EU mot krisen

Bryssel,tisdag
Läs vår nyhetsredaktör Lennart Anebäcks artikel om den verkliga omfattningen av EU:s och medlemsländernas satsning mot den ekonomiska krisen på vår nyhetsavdelning här intill. Det oberoende och respekterade forskningsinstitutet Breugel har gått igenom vad som är verkliga och vad som är påstådda åtgärder. Genomgången placerar för övrigt Sverige i bottenskiktet.
Intressant med tanke på att regeringarna nu säger att de gjort tillräckligt, trots att arbetslösheten fortsätter växa lavinartat.
Till Brysselkontoret kommer om en stund en grupp från SSU i Östergötland. Senare i eftermiddag träffar jag Olle Ludvigsson, klubbordförande på Volvo, som nu satsar på Europaparlamentet. Han står som andra namn på Socialdemokraternas lista.
Europaparlamentet får också fint besök: förre amerikanske presidenten Bill Clinton deltar i ett seminarium som ordnas av socialistgruppen. För några veckor sedan var hans fru, utrikesminister Hillary Clinton hör. Och i morgon kommer president Barack Obama till Europa, dock inte till Bryssel. Läs Annika Ström Melins blogg om Europas sura atityd inför Obamas besök ( http://www.annikastrommelin.se/?s=inlagg&id=225 ).
Tommy Svensson

Europafacket tycks få behålla sin ordförande

Bryssel, måndag
Det var inte bara LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som kände sig lurad i AMF-affären. I natt framkom att det gäller hela styrelsen. Därmed har rimligen LO:s ordförande fått upprättelse och kan stanna kvar. Viktigt inte bara för svenska LO utan också för Europafacket, där hon är en mycket uppskattad ordförande.
Här i Bryssel väntar en intensiv vecka med besöksgrupper, parlamenstutskott och minisession i Europaparlamentet. Om en stund ska jag träffa en grupp från Handels och IF Metall i Göteborg.
Senare i dag är det möte i arbetsmarknadsutskottet. Och i morgon röstar miljöutskottet om den kontroversiella frågan om sjukvård över gränserna.
Den 1 april - av alla dagar - avgörs kanske om parlamentet och ministerrådet kan ena sig om nya arbetstidsregler. Man har löst i stort sett alla frågor utan den svåraste - den om rätten att skriva bort regeln om högst 48 timmars arbetsvecka (opt-out).
Nu ska det bli spännande att höra vad besökarna från Göteborg vill prata om...
Tommy Svensson

Regn, snuva och webb-tv

Bryssel, tisdag
I dag är det kallt och regnigt. Bryssel lever verkligen upp till sitt dåliga väderrykte. Dessutom kom min gamla förkylning tillbaka under resan till Stockholm i helgen.
I måndags hade vi stämma i Brysselkontoret. Skönt att tillsammans med min företrädare Paul Lidehäll få godkänt för det första året.  TCO-basen Sture Nordh blev omvald som ordförande.
Vi fortsätter förnya hemsidan. Den första webb-filmen handlar om Europafackets krav på EU när det gäller att komma ur den ekonomiska krisen.
Webb-filmen är gjord av Lennart Anebäck, frilansjournalist här i Bryssel som också skriver våra nyhetsartiklar, och fotograf Peter Berggren, också baserad i Bryssel. Lennarts bakgrund som TV-reporter (på Rapport) kommer verkligen väl till pass.
Den här veckan är rätt lugn i Bryssel. Europaparlamentet har session i Strasbourg. Kanske är det därför snuvan passar på att bryta ut nu.
Tommy Svensson

Europafacket ger inte upp - trots njugga EU-ledare

Bryssel, fredag
Det verkar inte som om Europafacket får gehör för sina krav på större satsningar för att rädda jobben och komma åt den ekonomiska krisen. EU:s ledare, som avslutar sitt toppmöte i dag, tycker tydligen att de gjort tillräckligt.
Europafacket hade möte tisdag och onsdag och tog ett ambitiöst förslag mot krisen. Vi hade presskonfeens med LO:s och Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin, TCO;s ordförande Sture Nordh och Saco:s Anitha Wijkström som ersatte ordförande Anna Ekström. Det fick bra genomslag, inte minst i TV:s Rapport.
Det är inte bara facket som kräver större satsningar, det gör även ekonomer, bland dem nobelpristagaren Paul Krugman, och till och med den amerikanske presidenten Barack Obama!
Debatten går nu vidare. Främst inför de kommande internationella ekonomiska mötena, som G20 i London den 2 april. Facket kommer inte att vara tyst. Under maj ordnas flera manifestationer i europeiska huvudstäder för att sätta kraft och mobilisera medlemmarna bakom kraven.
Tommy Svensson

Europafacket kräver större satsningar mot krisen

EU och regeringarna gör för lite mot krisen. Det var de fackliga företrädarna från drygt trettio länder överens om när de möttes i Bryssel i dag.
LO:s ordförande Wanja-Lundby Wedin som också är ordförande i Europafacket inledde med att säga att den ekonomiska krisen drabbar alla länder. Hon varnade för att regeringarna - till exempel den svenska - nu börjar tala om behoven att budgetdisciplin i stället för att satsa på åtgärder mot krisen. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa till exempel blankt nej till att förbättra a-kassan för alla dem som nu tvingar ut i arbetslöshet.
Europafacket får en chans att framföra sina krav direkt till EU:s ledning på torsdag. Då hålls nämligen ett socialt toppmöte med arbetsmarknadens parter, EU-kommissionen och regeringscheferna i nuvarande och kommande ordförandeländer.
Om de lyssnar på de fackliga kraven återstår att se. EU:s toppmöte inleds på torsdag kväll och pågår till fredag.
Läs vår rapportering på fackligt.eu. Där kan du också se intervjuer med Wanja Lundby-Wedin och TCO:s ordförande Sture Nordh på vår webb-tv - som snart har premiär!
Tommy Svensson


Triss i toppmöten nästa vecka

Nästa vecka möts EU-ledaren vårtoppmöte som det så fint heter. I år dominerar dock de mörka molnen. Krisen kommer att överskugga allt annat.
Även facket har toppmöte. Tisdag och onsdag svingar LO:s och Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin klubban när fackliga representanter från nära fyrtio europeiska länder samlas i Bryssel. Även det mötet kommer förstås att präglas av de växande arbetslösheten. De fackliga representanterna kommer säkert att vittna om hur djupt och hårt depressionen slår.
På torsdag förmiddag får Wanja Lundby-Wedin tillfälle att framföra de fackliga kraven direkt till EU:s ledning. Då hålls nämligen så kallat socialt toppmöte. Även TCO-basen Sture Nordh deltar. För Saco ersätter internationelle sekreteraren Åke Zettermark ordföranden Anna Ekström.
Europafacket har under flera år varnat för överdrifterna i finansvärlden. Nu kan man säga "vad var det vi sa". Men viktigast är förstås att ställa krav på ordentliga satsningar för att rädda jobben och så långt som möjligt mildra effekterna av krisen för Europas löntagare . På http://www.etuc.org/ finner du de fackliga kraven. Självklart rapporter vi på vår nyehssajt  Fackligt.eu om mötena nästa vecka.
Tommy Svensson

Ny facklig framgång i EU-parlamentet

Bryssel tisdag,

Även egenföretagare ska omfattas av yrkeschaufförers arbetstidsregler inom EU. Det blev beslutet när Europaparlamentets sysselsättningsutskott röstade i ärendet i går eftermiddag. Det var en framgång för de fackliga kraven. Både Transport i Sverige och de europeiska transportfacket har bedrivet ett målmedvetet arbete för detta. Bland annat hölls en demonstration i Bryssel i går. Stridsfrågan har varit just den om egenföretagarna.

Omröstningen slutade 40-23 för att avvisa EU-kommissionens förslag om att egenföretagare ska uteslutas från chaufförernas arbetstidsdirektiv. Detta trots att  rapportören i utskottet stod bakom kommissionen.

Bakgrunden är att gällande direktiv innebär att egenföretagarna ska omfattas av arbetstidsreglerna från och med 23 mars i år. Men detta ville kommissionen förhindra med sitt nya förslag.

Utgången betraktades som oviss i utskottet, men majoriteten för att avslå kommissionens krav blev ändå stor. De som främst stött den fackliga sidan var socialisterna med Stephen Hughes i spetsen. Det krävdes bara en omröstningen. Några ändringsförslag blev inte aktuella eftersom hela förslaget röstades ner.

Fortsättningen är något oklar, dock. Nu kommer regeln om egenföretagen att träda i kraft, dvs det nuvarande direktivet fortsätter att gälla. Frågan är planerad till plenum i maj. Men om beslutet blir detsamma där väntar förlikning, vilken i så fall måste ske med det nya parlamentet. Frågan är då om kommissionen verkligen på nytt vill slåss för att utesluta egenföretagarna.
Tommy Svensson


"Öst" är inget block i EU

Bryssel, måndag
i går hölls som bekant ett extra EU-toppmöte för att ena EU-länderna i bekämpandet av den ekonomiska krisen och för att undvika protektionism.

Det senare har framför allt gällt Frankrike, vars krisåtgärder för att rädda bilindustrin har kritiserats.

Innan toppmötet hölls hade emellertid kommissionen sagt ok till de franska åtgärderna. Detta efter att Frankrike tagit bort kravet att biltillverkningen måste ske i Frankrike för att stöd ska kunna utgå.

När denna fråga var ur världen kunde EU-ledarna med en mun försäkra att någon återgång till protektionism absolut inte var aktuellt.

Toppmötets andra huvudfråga var att undvika en splittring mellan "väst" och "öst", det vill säga mellan gamla och nya medlemsländer.

Trots att flera av ledarna för de nya medlemsländerna absolut inte vill att de ska uppträda som ett block, höll dessa på söndagsmorgonen ett förberedande möte.

Från framför allt Ungern kom kravet på ett särskilt "öststöd", eftersom krisen slår så hårt mot de nya och fattigare medlemsländerna. Om inte sådant ges, riskerar vi att järnridån reses på nytt, hotade den ungerske regeringschefen Ferenc Gyurcsany.

Nu blev det inget sådant paket. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel med flera påpekade att stöd får i så fall prövas från fall till fall.

Mötet och kanske framför allt diskussionen inför mötet har visat problemet med att behandla de nya medlemsländerna som ett block, vilket man gärna gör från det "gamla" EU. Men exempelvis Lettland och Slovenien har inte mer gemensamt är Portugal och Sverige.

I själva verket är skillnaderna mellan länderna i central- och östeuropa stora , inte bara kulturellt och politiskt utan även hur de drabbats av den ekonomiska krisen.

Värst ute är länder som Ungern och Lettland, medan exempelvis Estland, Polen, Tjeckien och euroländerna Slovenien och Slovakien kommit undan relativt bra.

Toppmötet diskuterade även frågan om snabbspår till euron. Återigen är det Ungern som driver på.
Det var samstämmighet om att det inte är möjligt att lätta på villkoren för att få införa euron, utom på en punkt. Kravet på att under två år tillhöra växelkursmekanismen ERM II ska "ses över". Det är ju det svenska officiella skälet till att vi inte kan gå med.
Läs också Lennart Anebäcks rapport från toppmötet på vår nyhetsspalt.
Tommy Svensson


RSS 2.0