Här är Europafackets nya ledning

Aten onsdag,
Visserligen återstår någon timme innan resultatet av valet tillkännages, men det är ingen djärv gissning att de nominerade också blir de valda till Europafackets ledning. Det finns nämligen inga andra kandidater. Notera attt det för första gången är en majoritet av kvinnor i ledningen - fyra kvinnor och tre män.
Ny generalsekreterare blir Bernadette Segol, född 1949 i den sydfranska byn Luzech. Hon har varit med i Europafackets styrelse sedan 1985. Förutom sin långa fackliga karriär har hon även en magisterexamen i filosofi.
Vice ordförande blir Josef Niemiec, född 1955 i Polen. Han var en av pionjärerna i Solidaritet i början av åttiotalet och har också varit dess vice ordförande.
Vice ordförande blir också Partick Itschert, född 1953 i Overijse i Belgien. Han är ekonom och har har arbetat för textilarbetarnas fackförbund och företrätt samma fack även på Europanivå.
De fyra konfederala sekreterarna är:
Claudia Menne, född 1962 i Tyskland och representerar DGB där hon arbetat med jämställdhetsfrågor. Hon har en Mastersexamen i ekonomi och social historia.
Luca Viesentini är född 1969 i Udine i Italien och har liksom den nya generalsekreteraren examen i filosofi.
Veronica Nilsson är född 1971 i Halmstad. Hon är ekonom och har varit utredare på TCO samt arbetat på vårt Brysselkontor, se mer i tidigare bloggnotis.
Judith Kirton-Darling är född 1977 i Tanzania men växte upp i Englands stålbälte under det hårda åttiotalet. Hon kommer från europeiska Metallfederationen, EMF, och har studerat vid universitetet i Sheffield.
Efterträder Wanja Lundby-Wedin som ordförande gör spanjoren Ignacio Fernández Toxo. Han började arbeta fackligt redan under Francodiktaturen på sjuttiotalet, något som var både förbjudet och farligt.
Intressant är att ledningen innehåller personer som kämpat såväl under fascismens Spanien, kommunismens Polen och (utan övriga jämförelser) Thatcherismens England.
Tommy Svensson


Nya generalsekreteraren ger en känga åt Sverige

Aten onsdag,
I dag väljs Bernadette Segol från Frankrike till ny generalsekreterare i Europafacket. Hon efterträder John Monks som drar sig tillbaka till en tillvara som nyligen adlad lord i det brittiska överhuset. Så kan det gå.
Bernadetta Segol har funnits med i Europafackets ledning i tjugo år. Hon sade att hon känner ödmjukhet och beslutsamhet inför sitt nya uppdrag.
Särskilt ödmjuk är hon dock inte mot de svenska facken. I en intervju med Kommunalarbetarens Stephen Lindholm ger den nya generalsekreteraren en känga åt Sverige. Svenskarna pratar alldeles för mycket om sin modell, håller sig för sig själva och borde gå ut och demonstrera mer, säger hon.
Wanja Lundby-Wedin som bara har några timmar kvar som ordförande för Europafacket ger dock svar på tal i samma tidning.
Läs båda intervjuerna på Kommunalarbetarens nätsida www.ka.se 
Tommy Svensson

Grattis Veronica!

Aten onsdag,
Det är inte vara dag en före detta arbetskamrat på Brysselkontoret tar plats i Europafackets ledning. Men i dag händer det.
Veronica Nilsson som bland annat arbetat på TCO, TUAC (rådgivande organ till OECD) och, som sagt, på Fackliga Brysselkontoret valdes i dag till en av fyra konfederala sekreterare.
- Jag är tacksam för allt stöd och det ska bli en spännande och rolig utmaning, sade hon. Generöst nog nämnde hon sin tid på Brysselkontoret i sin presentation till kongressen.
Veronica Nilsson kom till Bryssel för två år sedan och arbetade under våren 2009 på vårt Brysselkontor där hon tidigare varit utsänd handläggare. Snabbt plockades hon dock upp av EPSU, de offentliganställdas europeiska federation. Efter knappt ett år handplockades hon till Europafacket som särskild rådgivare. Nu tar hon klivet upp i sekretariatet.
Vi säger grattis, och är litet stolta.
Hon får sällskap av ytterligare en ung kvinna, Judith Kirton-Darling från Storbritannien. Hon berätade hur hennes fackliga engagemang väcktes när hon växte upp i åttiotalets England - under Margret Thatchers era.
Tommy Svensson


Nya TCO-basen: Starka fack och välfärd går ihop

Aten tisdag,
Eva Nordmark, nyvald ordförande för TCO, gjorde i går sin debut i Europafackliga sammanhang. Hon protesterade mot den bild som sprids i debatten om att starka fackföreningar skulle vara ett hot och ett problem för Europa.
- Krisen visar tvärtom att Europa behöver en ny modell, byggd på starka fackföreningar. Det går hand i hand med god ekonomi och bra välfärd, sade hon och hänvisade till de nordiska erfarenheterna.
Eva Nordmark var,liksom så många talare på kongressen, kritisk till förslagen till hårdare ekonomisk styrning i EU, särskilt om dessa innebär att politikerna lägger sig i lönebildningen.
TCO-ordförande betonade också att facken måste förnya sig och satsa på organisering, särskilt för att nå unga människor.
Tommy Svensson

Wanja Lundby-Wedin: "Mer jämställdhet i facket".

Aten, måndag
För fyra år sedan skrev LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin historia när hon som första kvinna valdes till Europafackets ordförande. Hennes mandatperiod går nu ut och hon kommer att efterträdas av en man.
I sitt inledningstal vid den pågående kongressen i Aten manade hon till fortsatt kamp för jämställdhet, inte minst i de fackliga organisationerna.
Och hon kunde visa på resultat för egen del. För första gången kommer Europafacket att välja en kvinnlig generalsekreterare i Bernadette Segol från Frankrike. Och i den nya ledning som av allt att döma väljs så blir - också det för första gången - kvinnorna i majoritet!
På kongressen är 40 procent kvinnor, andelen har stadigt ökat.
Den avgående ordföranden sade också att Europafacket aldrig kommer att vika från kravet på lika lön för lika arbete på den europeiska arbetsmarknaden. Hon betonade avslutningsvis att facket måste satsa hårdare på organisering, att värva nya medlemmar.
Tommy Svensson

Demonstranter mötte fackliga kongressdeltagare i Aten

Aten, måndag
"Europafacksbyråkrater - åk hem!" Det budskapet från en liten militant grupp mötte deltagarna vid Europafackets kongress i Aten i morse. Slagorden skallade och flygbladen haglade över de fackliga gästerna.
Onekligen en smula ironiskt. Ingen har väl visat sådan solidaritet och förståelse för den hårt trängda grekiska fackföreningsrörelsen som Europafacket.
Inne i mötessalen tackade däremot de grekiska fackliga värdarna Europafacket för detta stöd. De hade många hårda ord att säga om nedskärningar och stränga krav från de internationella långivarna. Säkert ligger det en hel del i kritiken, men några konkreta alternativ kunde de inte presentera.
Sanningen är att Grekland är mycket illa ute och frågan är om nya lån hjälper annat än tillfälligt. I dag möts EU:s finansminister för att diskutera detta - och villkoren för stödpaketet till Portugal.
Krisen dominerar förstås Europafackets kongress. Avgående generalsekreterare John Monks sade att fyra hårda år väntar den nya ledningen.
Tommy Svensson

Europafackets kongress: Offensiven blev försvarskamp

På måndag 16 maj samlas Europas fackliga ledare i Aten. Europafacket har kongress. Symboliskt nog i Grekland som mer än något annat land har stått i förgrunden under de senaste årens ekonomiska kris.

För fyra år sedan samlades man i spanska Sevilla. Den stolta devisen var då ”På offensiven”. Europafacket valde sin första kvinnliga ordförande i Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande. Nu skulle Europafacket inte bara kämpa i motvind, utan gå till offensiv för ett socialt Europa i löntagarnas intresse.

Sedan slog krisen till och Europas fackföreningar har fått fortsätta kämpa i motvind. Offensiven kom av sig. Försvarsarbetet fick sättas främst.

Det är svårt att se hur det skulle kunna bli annat i ett ekonomiskt och politiskt klimat där facket ofta framställs som boven i dramat, fast alla vet att krisen skapades av mycket mäktigare finansintressen och av kortsynta politiker.

Fackets uppgift är att slåss för sina medlemmar. När dessa ser sina löner urholkas, pensioner sänkas och andra villkor försämras  har facket inte mycket annat att göra än att  ”ställa sig i vägen”.  Följden blir att de fackliga organisationerna anklagas för att vara bromsklossar, för att bara bry sig om dem som har jobb och ”privilegier” som pension och normala anställningsvillkor och strunta i andra, det vill säga de arbetslösa. Det budskapet pumpas ut i krisens Europa.

Den attityden finns också i Sverige, även om vi är i ett bättre ekonomiskt läge än de flesta andra EU-länder. Vad man glömmer är att facket inte ensamt kan sluta ett enda avtal eller bestämma om en enda krona eller euro i lönehöjning. Det krävs antingen arbetsgivare som samtycker eller politiker som på demokratisk väg stiftar lagar om villkoren i arbetslivet.

Det hindrar inte att även fackliga organisationer har ett samhällsansvar. Men hur långt detta ska sträcka sig beror i sin tur på vilket ansvar det omgivande samhället tar. Det är lätt att fnysa åt de europeiska fackföreningarnas kamp mot exempelvis höjd pensionsålder. Men vem löser livspusslet för den (oftast) kvinna som räknat med pension vid 60 för att kunna ta hand om gamla föräldrar eller hjälpa till med barnbarn, när ingen offentlig omsorg finns till hands?

Ju starkare och större de fackliga organisationerna är, desto större ansvar kan de ta. Ju mer utbyggd välfärden och möjligheten till lärande är, desto mer öppna för förändringar kan löntagarna och deras företrädare vara.

Den som läser mer om Europafackets krav än vad som får plats på demonstrationsplakaten, finner att det också har offensiva och positiva visioner om framtidens Europa. Det manifest som ska antas vid kongressen i Aten 16-19 maj innehåller åtaganden om kamp mot ungdomsarbetslösheten, satsning på gröna jobb, skydd för hälsa och säkerhet och likabehandling för alla löntagare,  kampanj för att särskilt få med de oftast mest utsatta immigrantarbetarna i facket. Man vill ha ett socialt Europa som kan stå som en hållbar modell för den övriga världen.

Wanja Lundby-Wedin lämnar uppdraget som ordförande. Men som god kvinnlig pionjär har hon berett vägen för andra. Ny generalsekreterare och den som har det dagliga ansvaret blir Bernadette Segol från Frankrike.  Av de sju förtroendevalda i ledningen är fyra kvinnor föreslagna, bland dem Veronica Nilsson från Sverige.  

 

Tommy Svensson

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0