Första fackliga motgången i nya EU-parlamentet

Tisdag, kväll
Alldeles nyss röstade arbetsmarknadsutskottet i en fråga som engagerat facket. Tyvärr blev utgången en motgång.
Den fackliga sidan förlorade med en röst (24-25) voteringen om att även yrkeschaufförer som är egenföretagare ska följa arbetstidsreglerna. Det är inte bara en arbetstidsfråga utan framför allt en fråga om säkerheten på våra vägar. Nu ska vissa chaufförer, ofta falska egenföretagare, kunna köra långa pass med risk för egna och andras liv.
I våras röstade såväl utskottet som plenum för den fackliga sidan och för säkerheten. Nu ser vi effekten av Europavalet i somras...
Tommy Svensson


Islands fack nyfikna på Bryssel

Island har ansökt om medlemskap i EU och nu är de isländska facken också på gång i Bryssel. I dag hade vi besök av tio fackliga företrädare från den krisdrabbade ön.
De ville veta hur de svenska facken arbetar här i Bryssel, både inom de fackliga nätverken och gentemot EU:s institutioner. Det blev en mycket trevlig diskussion och jag hoppas verkligen att Island blir medlem och att de också sänder någon facklig kollega hit.
Själva verkade de dock rätt tveksamma. De fackliga organisationerna kommer nog inte att ta ställning till medlemskapet i den eventuella folkomröstningen.
Bara en av dem var klart för att Island ska gå med. "Men det var innan vi reste hit, när vi åker hem är det nog fler som är för...", sa han.
Tommy Svensson


Surt, sa svensken om EU

Igår besökte Ulf Dinkelspiel, ni vet han som brukade kallas Mr Europa, den svenska ständiga representationen till EU. Där presenterade han sin bok Den motvillige europén för en nyfiken publik.

Boken heter Den motvillige europén för att vi svenskar alltid tycks släpas in i det gemnsamma Europa. Inte för att vi så gärna vill, utan för att utvecklingen gör att vi måste. Det är förstås ett märkligt sätt att förhålla sig till Europa. Att ständigt ligga ett steg efter leder knappast till ett ökat inflytande i den Europeiska unionen.

Nu handlade inte presentationen särskilt mycket om själva boken. Istället gav Ulf Dinkelspiel oss sina reflektioner kring hur Sveriges tvehågsna och snåriga väg in i den europeiska värmen har varit. Alltifrån frihandelsavtal, via EES-förhandlingar till medlemskap i EU. Han om någon borde ju veta, han var ju med hela vägen.

Även Rolf Gustavsson, den gamla journalisträven, berättade med en stor portion humor om sin syn på saken. Hans perspektiv från mediebänken var aningen annorlunda, men det mesta höll han med Ulf Dinkelspiel om. Särskilt överens var de om att svenska regeringen anförde neutralitetspolitiken som en förvändning att inte söka medlemskap, när det snarare handlade om att slippa splittring på grund av europafrågan. Och idén om ett EES-avtal var egentligen ett sätt för Jacques Delors att hålla länder som Österrike och Sverie utanför unionen. Inte tvärtom. Men tji fick han.

Så, gott folk, nog är det väl dags att vi blir entusiastiska européer. Inte motvilliga. För vem gillar en surkart?

Ludvig Larsson

Detta inlägg är sampublicerat på Ingenjörsbloggen

Nu måste Barroso hålla sina löften

Strasbourg, onsdag
- Jag är rörd och hedrad, sade den omvalde kommissionsordföranden José manuel Barroso efter middagens omröstning.
Europaminister Cecilia Malmström var glad att den segdragna frågan om Barrosos omval nu var över. Hon lika litet som någon annan dock hur procesen ska gå vidare.
Barroso är vald enligt det nu gällande Nicefördraget. Efter folkomröstningen 2 oktober vet vi om EU kan anta det nya Lissabonfördraget. Kommissionens utformning blir litet annorlunda med det. Frågan är om man ska vänta med att välja resten av kommissionen till Lissabonfördraget trätt i kraft eller om man, som EU:s rättstjänst säger, måste slutföra proceduren enligt samma fördrag som man inlett den...
Viktigare både politiskt och fackligt är dock att ta fasta på de löften som Barrosos avgivit i samband debatten om hans utnämning. Han har steg för steg pressats att gå längre i de fackliga hjärtefrågorna. Här i Strasbourg har han (mer eller mindre) lovat att se över utstationeringsdirektivet, äntligen skapa ett ramverk för så kallade tjänster i allmänhetens intresse, undersöka hur arbetstidsdirektivet med dess möjlighet till opt-out fungerar. Han har lovat att den sociala dimensionen ska stå i centrum för den nya kommisionen, tvärt emot vad han sade för fem år sedan.
Även om majoriteten bakom Barroso är baserad på center-högerpartierna i parlamentet ska han inte kunna smita från sina löften. Nu är dags för facket att sätta tryck på den omvalde Barroso. Det är precis vad Europafacket gör. Se dess uttalande här .

Tommy Svensson

Barroso vald

Det blir fem år till med José Manuel Barroso som ordförande för EU-kommissionen. Men han fick svagare stöd än förra gången. 382 ledamöter röstade ja, 219 nej och 117 avstod. (Ja-rösterna korrigerades till 383.)
Resultatet hälsades med stående ovationer av den högra halvan av parlamentet, vilket visar att det är  från center-höger som Barroso har sitt mandat.
Barroso tackade sin partigrupp, EPP, men förklarade att hans parti numera är "Europa".
Tommy Svensson

Äntligen slut på Barroso-debatten, trodde jag

Strasbourg Europaparlamentet, klockan 18.53
Efter nästan fyra timmars debatt får José Manuel Barroso sista ordet om sitt eventuella omval. Det är nästan tomt i bänkarna. Barroso säger om igen att han är för ett socialt Europa. Han kopplar Obamas sjukförsäkringsplan till den europeiska modellen. USA och till och med kineserna tar efter oss, säger den förre maoisten.
Men det är inte slut med detta. Den socialdemokratisk gruppledaren Martin Schulz har låtit meddela att han håller presskonferens klockan 21.00 i kväll. Rubrik: "Slutgiltigt ställningstagande till Barrosos kandidatur". Puh, vi tar det i morgon...
Debatten har visat att Barroso blir vald i morgon vad socialdemokraterna än säger - det enda spännande är hur stort stöd han får och av vilka. Olyckligt vore om han väljs endast med ett klart högermandat. Nu gäller det att Barroso lever upp till de åtaganden han pressats till om det sociala Europa, inklusive utstationeringsdirektivet.
Tommy Svensson


Ulvskog kräver garantier mot lönedumpning

Strasbourg, Europaparlamentet
Marita Ulvskog (S) säger att Barrosos förslag om förordning inte räcker ( se tidigare notiser). Hon frågar Barroso om han kan garatera att utstationeringsdirektivet ändras så att lika lön för lika arbete ska gälla i hela EU.
Olle Schmidt (FP) tänker stödja Barroso och vill se en kommission med lika många kvinnor som män.
Tommy Svensson

Barroso: Det kan bli ändring av utstationeringsdirektivet

Strasbourg, Europaparlamentet
I en replik till Stephen Hughes (se tidigare notis) säger nu José Manuel Barroso att han kan tänka sig en reviddering av utstationeringsdirektivet om inte den förordning han föreslagit räcker. Han säger också att strejkrätt och andra fackliga rättigheter är "heliga".
Hans röst nästan spricker när han vädjar om "a strong Europe". Sällan sett honom så upphetsad.
Tro mig, säger han. Jag presenterar samma sak till alla. Visst är det en kompromiss - men vi måste bygga konsensus.
Tommy Svensson

"Det räcker inte, Barroso"

Strasbourg, tisdag
Kommissionsordförande Jasé Manuel Barrosos försök att sträcka ut handen till S-gruppen när det gäller utstationeringsdirektivet räcker inte. (Se tidigare bloggnotis.)
Det sade gruppens företrädare i sociala frågan Stephen Hughes.
-Jag har lyssnat med stort intresse på dig. Men det räcker inte med en förordning om hur direktivet ska tolkas. Problemet ligger i direktivet. Det är för otydligt, sade han.
Dessutom undrade han :
- Laval hände inte precis i går. Domen kom för två år sedan. Vad har du gjort sedan dess? sade Stephen Hughes.
Tommy Svensson

Barroso sträcker ut handen

- Om jag blir vald kommer min kommission att höja ambitionen när det gäller det sociala Europa.
Det sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett sista försök att få ett brett stöd i Europaparlamentet inför morgondagens omröstning. Då angörs om Barroso ska få ytterligare en mandatperiod.
I en tydlig flirt med socialistgruppen (S&D) sade han att det omdiskuterade utstationeringsdirektivet ska kompletteras med en förordning för att skapa större rättsäkerhet och för att motarbeta social dumpning. Den åtgärden är effektivare än revision av direktivet, enligt kommissionsordföranden. Men han talade faktiskt även om en översyn.
Klart är att han gick längre i att tillmötesgå kraven från både Europafacket och den socialdemokratiska parlamentsgruppen än tidigare.
Han vill även ha en konsekvensutredning av arbetstidsdirektivet - i samråd med parterna, liksom att sociala tjänster av allmänt intresse ska garanteras.
Vilket intryck detta gjorde får vi veta i morgon (klockan 12.00) då parlamentet röstar om Barroso för en ny femårsperiod.
Tommy Svensson

Cohn-Bendit stjäl showen

Strasbourg, tisdag eftermiddag
Drömmer jag eller vad har hänt? frågade de grönas ordförande Daniel Cohn-Bendit i ett livligt anförande som fick alla att skratta - inklusive Europaminister Cecilia Malmström.
Plötsligt ska José Manuel Barroso göra allt han inte gjort under de senaste fem åren och tillfredsställa alla, sade Cohn-Bendit. Nu har vi fått Barroso " Yes, we Can - Obama". Men du är fast i en ideologi som lett oss in i krisen.
-Mr Barroso, du är en hedersman, men vi i den gröna gruppen vill ha en annan kommissionspresident!
Tommy Svensson

S ger upp om Barroso - vill ha "utrikesministerposten"

Strasbourg, tisdag
Den socialdemokratiska gruppen (S&D) kommer inte att rösta för ett omval av kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Men det är inte säkert att man röstar nej. Det sade gruppens ordförande Martin Schulz på en presskonferens alldeles nyss.
Han kunde inte säga hur gruppen ska rösta - om den ska avstå eler rösta nej. Schulz erkände att gruppen är splittrad och antydde att det enda sättet att hålla den någorlunda enig är om man rekommenderar ledamöterna att avstå.
Gruppen kan dock ändra sig om Barroso i eftermiddagens tal och debatt säger att han tänker arbeta för att lika lön för lika arfbete ska bli regel inom EU, det vill säga i praktiken undanröja effekterna av EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet. Han krävde inte uttryckligen att Barroso ska säga att direktivet ska ändras. En liten uppmjukning i kraven.
Schulz tycktes dock utgå från att Barroso blir vald. I det läget ansåg han det naturligt att posten som "utrikesminister" och vice ordförande i kommissionen bör gå till en socialist. Likaså vill han att kommissionären för den inre marknaden ska hämtas från samma parti.
Den socialdemokratiske gruppledaren var vidare mycket kritisk till att Barroso söker stöd hos EU-skeptiska partier från Storbritannien, Polen och Tjeckien. Absurt, eftersom dessa högerpartier är emot Lissabonfördraget, sade han.
Tommy Svensson

Wanja och Viktoria på seminarium i Bryssel





Bryssel, torsdag
Kronpinsessan Viktoria var hedersgäst när det svenska ordförandeskapet i går arrangerade en stor konferens här i Bryssel om klimat och jobb.
Huvudtalare var statsminister Fredrik Reinfeldt som talade väl om nödvändigheten av en bra klimatuppgörelse i Köpenhamn om bara tre månader. EU trycker på, men buden från andra länder är alldeles för dåliga för att klimatmålen ska nås. Sedan smög Reinfeldt iväg för att flyga till Sydafrika.
Margot Wallström höll ett starkt engagerat tal och betonade att det inte enbart handlar om hållbar miljö, utan också ett socialt hållbart samhälle. Hon borde ha fortsatt som miljökommissionär i stället för den diffusa portfölj hon haft de senaste åren.
I en av panelsamtalen deltog LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tillsammans med Svenskt näringslivs Signhild Arnegård-Hanssen. Wanja gjorde ett mycket bra framträdande (också enligt många i minglet efteråt). Hon betonade liksom Margot att människorna måste vara med och känna trygghet i den omställning som är nödvändig. Hon sa också att svensk fackföreningsrörelse alltid stött nödvändig strukturomvandling och att det framför allt handlar om att stödja individen och inte alltid om att till varje pris rädda de nuvarande jobben. Men det kräver trygghet och delaktighet för de anställda.
I alla fall det hann Fredrik Reinfeldt höra innan han drog.
Tommy Svensson

Foto: Peter Berggren

Littorin i knipa - får läsa på om facket...


Så glad blir Sven Otto Littorin när han får Brysselkontorets jubileumsbok. I bakgrunden Brysselkontorets nye handläggare Ludvig Larsson.
Foto: Peter Berggren


Bryssel, fredag,
som vi skriver på nyhetsplats fick arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tuffa frågor om Laval och utstationeringsdirektivet av Europaparlamentets sysselsättningsutskott på torsdagen. Inget lär dock hända i de frågorna under ordförandeskapshösten.
Däremot står det i det svesnka ordförandeskapsprogrammet att man hoppas på en politisk uppgörelse i en annan knepig fråga. Den gäller förslaget till regler för en ny typ av aktiebolag, privata Europabolag.
Enligt kommissionens förslag ska dessa bolag kunna startas utan regler för arbetstagarinflytande och praktiskt taget utan egen insats ( bara 1 euro!). Både de svenska och europeiska facken har invändningar och Europaparlamentet la fram flera förslag till ändringar i våras.
Till det sammanträdet skcikade Sven Otto Littorin ett brev till de svenska parlamentarikerna där han varnade för förslagets konsekvenser för de svenska löntagarna. Ett alldeles utmärkt brev där han hämtade mycket av argumentationen från fackliga skrivelser, framför allt från TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär som engagerat drivit frågan.
Men nu ska Littorin som ordfförande driva igenom just det förslag han så häftigt kritiserat. När jag lämnade över vår jubileumsbok om Brysselkontorets arbete under tjugo år frågade hur han skulle lösa det dilemmat. Jodå, optimist som alltd trodde han att det skulle gå att få igenom en del ändringar. Vi får väl se...
Hoppas han läsr vår bok (skriven av kontorets förre chef Sven Svensson och frilansjournalisten Guin Jacobsson). Det finns mycket att lära i den om maktsplelet i Bryssel.
Tommy Svensson


RSS 2.0