Oklart inför omröstning om mödradirektivet i Europaparlamentet

Strasbourg, tisdag

Idag pågår överläggningar inför morgondagens omröstning om mödradirektivet. Vid en träff med Eva-Britt Svensson, parlamentsledamot för vänsterpartiet och också ordförande för jämställdhetsutskottet, berättade hon att det finns mer än 50 ändringsförslag som parlamentet ska rösta om i morgon. Hon säger att hon med all sannolikhet antingen kommer att lägga ner sin röst eller rösta emot i slutomröstningen.

Hon tror att slutomröstningen kan komma att handla om ett direktivförslag som innebär 18 veckors mammaledighet, varav 6 veckor obligatoriskt för mamman, men att rätten till två veckors pappaledighet faller bort och att ersättningen blir 75-80 procent istället för full betalning som utskottet föreslagit. Hon säger att hon inte kan acceptera obligatoriet för mamman att vara hemma de första sex veckorna, då det inte finns någon motsvarighet för pappan. Det ger signalen att barn är mammans angelägenhet.

De svenska socialdemokratiska parlamentarikerna vill se förslaget i ett vidare perspektiv. Det här innebär i många avseenden en förbättring av det direktiv som redan gäller. Ska vi kunna nå målen om högre arbetskraftsdeltagande, som bl a finns i EU2020, så är det viktigt att förbättra möjligheterna till föräldraledighet. Dessutom finns det i direktivet, som ursprungligen är ett skyddsdirektiv för gravida och ammande mammor, många förslag som innebär påtagliga förbättringar, t ex skrivningar för att förhindra diskriminering i samband med barnafödande.

Men som sagt; diskussioner pågår, partigrupper har möten i kväll och eventuellt kan kompromissförslag fortfarande presenteras. Det blir spännande att följa omröstningen i morgon.

Lise-Lott Hansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0