Strejk stoppade snabba cash i Belgien

I Belgien har det varit svårt att få ut kontanter ur bankomater den sista tiden.

Det beror på att personalen på företaget Brink’s, som är ett av de största värdetransportföretag i Belgien, har strejkat i över fyra veckor.

Alla anställda på Brink’s har tjänstemannakontrakt, men arbetsgivaren vill nu att de övergår till arbetarekontrakt, så att det blir enklare för honom att avskeda folk. Företaget har stora skulder och har haft det svårt en längre period nu, så den amerikanska ägaren vill helst stänga företaget. Och det blir mycket billigare för arbetsgivaren att lägga ner verksamheten om alla anställda har arbetarekontrakt. Facken reagerar hårt mot detta och de anställda har strejkat i nästan en månad. Det har varit lite ont om pengar ute i landets bankomater, men belgarna har förstått situationen och har stöttat facken. Man har betalat med bank- eller kreditkort istället för cash. Brink’s försökte till och med att sätta sig i konkurs, men det gick inte myndigheterna med på. Liksom alla andra företag i Belgien måste också det ameriksanska Brink’s följa de regler som gäller vid uppsägning.

Nu har de anställda återgått till jobbet. Man har hittat en temporär lösning och man hoppas att det kommer att fungera i framtiden. Men man ser framförallt fram emot vad den sociala dialogen som startade i helgen kan komma med för lösning. De sociala parter här i Belgien samlas varannat år för att komma överens om ett ramverk för landets arbetsmarknad. Och där står skillnaderna mellan arbetar- och tjäntemannakontrakt högt på agendan. Jag återkommer om detta.

 Jonna Jaakke


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0