EU efter toppmötet

Bryssel måndag,

Är det ett EU i kris vi ser eller ett EU som är inne i en kreativ fas? Ja, det kan man undra över efter det senaste toppmötet och det som skedde strax före. Alla vittnar om den ”förgiftade atmosfär” som präglade dagarna före och inledningen av toppmötet för en dryg vecka sedan. Den förgiftade atmosfären orsakades av Angela Merkels och Nicolas Sarkozys överenskommelse från Deauville några dagar före toppmötet. Deras förslag om större inflytande för medlemsländerna över sanktioner för länder som brutit mot gemensamma regler samt om en fördragsändring för att kunna få till stånd en permanent räddningsfond uppfattades av många som ett ”diktat” som skulle tvingas på EU.
Enligt en analys från den Brysselbaserade tankesmedjan European Policy Centre (EPC), som diskuterades vid ett seminarium förra veckan, så måste toppmötet ses som en framgång eftersom man faktiskt enades om en kompromisslösning och fortsatt behandling av förslagen. En följd av det som hänt är dock en ökad misstänksamhet mot Tyskland från andra medlemsländer.
Anton La Guardia, tidskriften Economists Brysselkorrespondent, konstaterade att alla kom till toppmötet med inställningen att man inte skulle acceptera någon fördragsändring, men alla kom ut därifrån och hade accepterat att en fördragsändring ska göras. Det kanske ska ses som ett tecken på något nytt? Han menade också att om en fördragsändring ska göras, så måste det ske nu, inte minst med tanke på kommande val i Frankrike och Tyskland. Alla är överens om nödvändigheten av att det finns en permanent räddningsfond på plats då den tillfälliga upphör 2013.
Det finns många frågetecken kring en eventuell fördragsändring. Det är Europeiska Rådets president Herman Van Rompuy som fått i uppdrag att ta fram förslag till hur en begränsad fördragsförändring kan genomföras, troligen genom en förenklad procedur där varje medlemsland ska godkänna ändringen. Om förändringen också skulle innefatta införande av begränsning av ett lands rösträtt i ministerrådet, kommer det med all sannolikhet att krävas folkomröstning i många medlemsländer. Stödet för detta förslag från Angela Merkel tycks dock vara obefintligt. Fortsättning följer vid nästa toppmöte som äger rum 16-17 december.
Lise-Lott Hansson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0