Skandal i EU-parlamentet

Strasbourg onsdag,

När parlamentet idag diskuterade slutsatserna från toppmötet i slutet av oktober vädjade kommissionens ordförande Barroso om mer av sammanhållning och gemensamma mål så att vi kan stärka EUs position. Den socialdemokratiska partigruppens tyske ledare Martin Schulz uttryckte sin oro över att EU tycks falla sönder i delar. Han kritiserade Frankrikes och Tysklands agerande inför toppmötet och Storbritanniens motstånd mot det mesta, t ex skatt på finansiella transaktioner och ökning av EUs budget. Den brittiske euroskeptiske parlamentsledamoten Bloom fick lämna kammaren efter att han kallat Schulz för ”fascist” och vägrat att be om ursäkt.

Parlamentet diskuterade också klimatfrågor, bl a förberedelser inför klimatkonferensen i Cancun som börjar nästa vecka. Marita Ulvskog uttryckte oro över att förväntningarna inför konferensen är så låga från alla håll. Hon framhöll att EU kan och bör ta en ledande roll, men måste börja med att genomföra det som beslutats.

Igår beslutade parlamentet med stor majoritet för att medlemsstaterna får fortsätta att ge stöd till nedläggning av kolgruvor fram till och med 2018, vilket är fyra år längre än vad kommissionen föreslagit. De svenska socialdemokratiska ledamöterna röstade emot sin partigrupp, bl a därför att de anser att förlängt stöd inte är förenligt med kravet på omställning av energiproduktionen. 

Men Europaparlamentets session är inte bara debatter och omröstningar. Det händer mycket också utanför sessionssalen och vid sidan av överläggningar i parti- och andra grupper. Kameror och mikrofoner syns överallt och vittnar om intresset för att rapportera om parlamentets diskussioner och beslut. Det pågår också en mängd evenemang av andra slag, som t ex den här veckan en fotoutställning ”Liquidi Cristalli”, med vackra foton från den italienska provinsen Perugia.

Parlamentets filmpris Lux tilldelades idag den tyska filmen ”Die Fremde” som producerats av Feo Aladag. Det var första gången som en film med kvinnlig producent nominerats till priset.

Lise-Lott Hansson

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0