Tory mot seger i ett val ingen borde vilja vinna

Det brittiska valet blev en rysare, det är inte avgjort ännu men det lutar åt att inget av partierna får någon egen majoritet i parlamentet. Som väntat gick Tory starkt fram och säkrade sin ställning som största parti i både opinionen och parlamentet. Laborur som har gjort ett av sina sämsta val någonsin verkar i alla fall hålla Liberaldemokraterna bakom sig. Liberlaernas resultat måste betraktas som en besvikelse, de har inte lyckats slå mynt av partiledaren Nick Cleggs popularitet utan går istället bakåt från förra valet och tappar ett par platser i kammaren. I några opinionsundersökningar var de största parti och upplevde en stark medvind i media, något de verkar ha misslyckats med att realisera i väljarstöd under valdagen. Enligt de resultat som nu strömmat in verkar det inte ens finnas majoritet för en koalitionsregering mellan Labour och liberalerna. För att kunna bilda en majoritetsregering måste man säkra 326 ledamöter. Den sittande premiärministern har enligt konstitutionen rätt att göra ett första försök att få ihop en regering och det politiska spelet kommer nog bölja fram och tillbaka de närmaste dagarna.

 

Frågan är dock hur intressant det är att utgöra den regering som har en ödesmättad uppgift framför sig. Storbritannien lider av ett finansiellt underskott som närmar sig Greklands nivåer, stora nedskärningar och sparkrav är därför att vänta oavsett vem som sitter vid rodret. Det är en otacksam uppgift att vara premiärminister under de kommande åren. Labour borde inse sin förlust och dra sig tillbaka för att stilla slicka sina sår, byta ut ledargarnityret och återkomma när opinionen sviktar för den framtida regeringen.

 

Några europaparlamentariker har gjort uppmärksammade försök att ta sig in i det brittiska underhuset. En person som lyckades var Caroline Lucas som nu blir det gröna partiets första ledamot i den brittiska andrakammaren. Nigel Farage som är gruppledare för EFD lyckades inte ens ta sig till vallokalen då han tidgiare under valdagen störtade med ett flygplan. Flygplanet som drog en banderoll med reklam för partiet UKIP (United Kingdom Independence Party) trasslade in sig i samma banderoll och störtade mot marken. Farage som fortfarande är inlagd på sjukhus rapporteras vara utom fara. Nick Griffin, partiledaren för det rasistiska partiet BNP, lyckades inte slå mynt av att invandringspolitiken hamnat högt på den politiska dagordningen. Han förlorade mot Labours kandidat i sin valkrets.

 

Det visade sig vara ovanligt högt valdeltagande i gårdagens val. Det var ungefär 65% (61% 2005) av väljarna som slöt upp och lade sina röster på något av partierna. Dock var det  hundratals om inte tusentals som stod och köade utanför vallokalena förgäves och fick vända hem när dessa stängde klockan 22:00. Detta ledde till upprörda känslor och vid någon vallokal fick polis tillkallas för att lunga ner stämningen. Det betraktas som en stor skandal att så många hindrades från att lägga sin röst i årets val och valmyndigheten får mycket kritik för att inte lyckats hantera den stora uppslutningen. Rättsprocesser är antagligen att vänta i valkretsar med jämna resultat.

 

Vi kan antagligen vänta oss ett par spännande dagar då det slutgiltiga resultatet och det politiska spelet så skta tar en tydligare form.

 

 

Henrik Månsson

Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0