Regeringens jobbmål för kvinnor blev självmål

Bryssel tisdag,
Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt ett stort nummer av att han fått igenom ett nytt sysselsättningsmål för kvinnor. I ställer för att 75 procent av den arbetsföra befolkningen ska ha jobb fick man igenom fomuleringen 75 procent av kvinnor och män. En stor svensk framgång och ett viktigt steg för jämställdheten, sade den svenske statsministern stolt.
Medierna hakade på, men bara i Sverige. Vår rutinerade nyhetsreporter Lennart Anebäck anade att det egentligen inte var någon förändring. Man bara slog fast att befolkningen består av kvinnor och män.
Jag tvivlade på att regeringen verkligen bluffade om en så viktig fråga, men fortsatte gräva i saken. Jag fann att ordförandelandets premiärminister Zapatero gjorde samma tolkning som Anebäck (och för övrigt även Europaportalen).
Jag kontaktade den svenska EU-representationen som trots detta hävdade att den svenska tolkningen var korrekt - dvs målet om 75 procent i sysselsättningsgrad ska gälla för både män och kvinnor.
Om det var sant, vore det onekligen ett stort åtagande. Märkligt då att ingen annan här i Bryssel, vare sig tidningar eller webbsidor, uppfattat detta. Ingenstans stod ett ord om denna svenska framgång. Det var något som inte stämde.
Jag letade upp Europeiska rådets ordförande Van Rompuys uttalande efter mötet - han borde ju veta, han ledde ju mötet. Även han talade om 75 procent av befolkningen - dvs ingen skillnad mot tidigare.
Så i eftermiddags kröp statsministern till korset. Inför EU-nämnden tvingades han på en direkt fråga erkänna att man även i fortsättningen kommer att beräkna sysselsättningsgraden som ett genomsnitt - och inte samma mål för kvinnor och män.
Men en effekt har man nått - många svenska medier har snällt rapporterat att Sverige slagits hårt för jämställdheten i EU och fått igenom ett nytt jobbmål - trots att ingenting i praktiken förändrats.
Tur att det ännu finns några erfarna och kritiska journalister kvar i Bryssel.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0