Parlamentet röstar för europeisk Tobinskatt

Parlamentet röstade med stor majoritet (536 mot 80)för införandet av en skatt på finansiella transaktioner i Europa. Resolutionen uppmanar kommissionen att ta fram en plan för skattens utformning och genomförande. Tanken är att det framförallt ska vara kortsiktiga spekulativa transaktioner som ska beskattas. Skatten ska inte få lov att slå mot seriösa inversteringar i den reella ekonomin och ska inte få leda till kapitalflykt. Målet är att skatten senare även införs på global nivå för att förhindra att bankerna spelat ut länder och kontinenter mot varandra.

 

Om skatten införs lyckas parlamentet slå flera flugor i en och samma smäll. Det skapas en egen skattebas för EU:s institutioner. EU får möjlighet att balansera valutasamarbetet med denna nya finanspolitisk bas. Det skulle underlätta hanteringen av kriser som påminner om den i Grekland. Den nya skatten lär inte stöta på några större protester ute i medelmsländerna då den slår mot de nu så impopulära bankerna. Det är en möjlighet för EU att vinna politisk sympati genom att slå mynt av den folkliga vrede som nu finns mot finansvärlden. Merkel och Sarkozy kommer inte heller ligga sömnlösa om nätterna eftersom förslaget framförallt slår mot Storbritannien; den största finansmarknaden i EU finns i London. Det sista argumentet bör ses som den huvudsakliga anledningen till att förslaget i parlamentet enbart motarbetades av ECR-gruppen som styrs av Tories.

 

Nedan följer ett ganska intressant klipp som argumenterar för en motsvarande skatt.

http://www.youtube.com/watch?v=ZzZIRMXcxRc&feature=player_embedded#

Mer om parlamentets beslut finns här: http://www.euractiv.com/en/financial-services/eu-parliament-pushes-bank-tax-news-327049 
 

Henrik Månsson praktikant på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0