Facklig framgång i Europaparlamentet


Strasbourg, onsdag

Idag röstade europaparlamentet om förslaget till nytt direktiv om chaufförers arbetstider, som vi rapporterade om igår. Sysselsättningsutskottet hade tidigare förkastat kommissionens förslag, inte minst på grund av att egenföretagare inte skulle omfattas av direktivet. Spänningen hängde i luften inför omröstningen i plenum. Skulle parlamentet gå på kommissionens eller sysselsättningsutskottets (och europafackets) linje? Hur många ledamöter från konservativa EPP skulle avvika från partilinjen och rösta mot förslaget?

 

Resultatet blev 368 röster för att inte anta kommissionens förslag och 301 röster mot. En facklig seger i parlamentet var ett faktum.

 

Därefter uppstod ett visst tumult. Kommissionen kunde inte meddela huruvida man avser att gå vidare i frågan, det vill säga om man drar tillbaka förslaget eller återkommer med förändringar till parlamentet. Den otydligheten gjorde parlamentet rasande och de beslöt sig för att rösta om att förkasta kommissionens förslag helt och hållet. Direktivförslaget förkastades och därmed är kommissionen tvungen att börja om från ruta ett igen.

 

Europaparlamentet debatterade under förmiddagen inför morgondagens EU-toppmöte och det kommande G20-mötet i Toronto den 26 -27 juni.

 

Det spanska ordförandeskapet redogjorde för de politiska huvuddragen på toppmötet. Det finns en stor majoritet bland medlemsstaterna för en stram budgetpolitik för att nå stabilitet i finanserna. Rådsordförande Rompuy leder en arbetsgrupp som utformar en modell för ekonomisk styrning och samordning av medlemstaternas ekonomisk politik. Det spanska ordförandeskapet beskrev det som historiskt att EU nu tar steget att bilda en ekonomisk union och inte bara en monetär.

 

Rådet diskuterar även den framtida regleringen och övervakningen av finansmarknaderna. Där ingår även planerna på någon form av skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobin-skatt. Dessa frågor ska även diskuteras på G20-mötet och EU avser att ha en gemensam linje.

 

Island väntas få inleda medlemsförhandlingar och Estland godkännas att få införa euron. Det senare gav europaparlamentet sitt rungande bifall till idag på eftermiddagen.

 

I europaparlamentet finns ett mycket brett stöd för de ekonomiska reolutioner som kommissionen har lagt fram, däribland den gemensamma europeiska ekonomiska politiken. Däremot riktades stark kritik mot rådet som är tveksamma till att släppa kontrollen till kommissionen. - Statsministrarna tror att de ska kunna styra världens största ekonomi genom att träffas fyra gånger per år, det är befängt, sade ALDE:s gruppledare Guy Verhofstadt (för övrigt tidigare statsminister i Belgien). Parlamentet uttryckte istället mycket stort förtroende för kommissionen och dess ordförande José Manuel Barroso att ta ansvar för att samordna och styra den gemensamma ekonomiska politiken.

Barroso för sin del konstaterade att EU-länderna nu är på väg att upprätta en ekonomisk EU-politik, vilket var otänkbart för bara några månader sedan. Detta tillsammans med krisåtgärderna för Grekland och euron visar att det är när problemen är som djupast som det europeiska projektet är som starkast.

 Ludvig Larsson, fackliga Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0