Ska EU:s tioårsplan stressar fram?

Bryssel, fredag
I går var EU:s nye ordförande, eller president, Herman Van Rompuy i Stockholm. Efter vad jag kan se i media tog han inte Sverige med storm precis. 
Men jobbar gör han. Han har snabbinkallat ett extra toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. Det var därför han besökte statsminister Fredrik Reinfeldt. (Kanske tackade han också för jobbet. Det var ju Reinfeldt som skötte anställningsintervjun.)
Redan den 11 februari ska de alla träffas för att prata om den ekonomiska krisen och hur EU ska möta de svåra utmaningar man står inför under de kommande tio åren.
EU ska nämligen ha en plan för hur Europa ska bli mer konkurrenskraftigt, mer miljövänligt, få ordning på sin ekonomi, få fler människor i arbete och behålla sin sociala välfärdsmodell.
Samtidigt vet alla att den demografiska utvecklingen, med allt fler äldre som ska försörjas av en allt mindre andel arbetande, ställer stora krav på åtgärder. Jämfört med andra regioner och kontinenter är Europa dessutom rätt fattigt på naturresurser. Den globala konkurrensen blir inte mindre.
Läget för Europa är med andra ord rätt dystert, någon som Van Rompuy onekligen personifierar.
Alla dessa frågor ska emellertid få svar en den nya strategi som EU ska ta fram under de närmaste veckorna. Toppmötet i februari följs av ett ordinarie möte i sutet av mars. Då ska den nya tioårsplanen, EU 2020-strategin, antas.
Och detta utan att det ens i mitten av januari finns en fungerande kommission på plats. Är det inte konstigt att EU kan hålla på i månader med att utse en ny kommission, men när politiken ska läggas fram för de kommande tio åren ska det plötsligt gå i en rasande fart? Trovärdigt är det inte.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0