Parlamentet läxar upp både rådet och kommissionen om Swiftavtalet

När lissabonfördraget ratificerades gavs parlamentet medbeslutanderätt i en rad nya frågor däribland säkerhetspolitik. Europaparlamentet gavs mer makt på bekostnad av framförallt rådet, men även kommissionen har fått se över sitt förhållningssätt till sin direktvalda systerinstitution. Ingen vet riktigt ännu vad det här får för konsekvenser för maktfördelningen på sikt men dagens omröstning om Swiftavtalet har gett parlamentet ett lägligt tillfälle att ge sina institutionella rivaler en smäll på fingrarna.


Det var framförallt två invändningar som lyftes fram i debatten om avtalet. Den första gällde förfaringssättet och den andra berörde det konkreta innehållet. Många parlamentariker gav uttryck för sin besvikelse över hur rådet agerat när de utarbetat avtalet. Tongångarna var starka och en borgerlig parlamentariker gick så långt att han kallade rådets förfaringssätt  ”kriminellt”. Innehållet i avtalet som gav USA långtgående rättigheter att få tillgång till europeisk bankdata med syftet att kunna jaga terrorister debatterades också flitigt. Det ansågs av många parlamentariker som ett alltför stort intrång i den personliga integriteten och bristen på ömsesidighet (EU får inte tillgång till amerikansk bankdata)var något som också skapade heta känslor.


Efter omröstningen grattulerades den för frågan ansvariga parlamentsledamoten hjärtligt. En del av glädjen bestod nog inte enbart i att man lyckats värna integriteten för medborgarna utan även integriteten för den egna institutionen.  Det var inte heller någon bra start för den svenska kommissionären Cecilia Malmström som var kommissionens talesperson i frågan efter att ha innehaft sin post i 16 timmar.

Henrik Månsson praktikant på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0