Kan facket lita på den nya EU-kommissionen?

I dag får EU en ny kommission. En av de viktigaste frågorna under förhören med de nya kommissionärerna var hur de ställer sig till det fackliga kravet på en översyn av utstationeringsdirektivet för att upprätthålla principen om lika lön för lika arbete.
Det kom positiva budskap frånb flera håll.

Kommissionären för inre marknad, Michel Barnier ade under sitt förhör 13 januari att han är beredd att ompröva utstationeringsdirektivet. Han skulle aldrig ”sätta sitt namn under något som var socialt regressivt”.

Kommissionären för sysselsättning och sociala frågor Laszlo Andor sade under sin utfrågning samma dag att en fördjupad social studie måste göras av direktivet. Han sade vidare att vi har ett ”tolkningsproblem, inte bara ett implementeringsproblem”, vilket betyder att han går längre än sin företrädare Vladimir Spidla.

Redan i somras öppnade Kommissionens ordförande José Manuel Barroso ( bland annat inför den socialdemokratiska parlamentsgruppen) för en eventuell översyn av direktivet, i alla fall en förordning som skulle tydliggöra detsamma.

Positiva signaler har även kommit från det spanska ordförandeskapet i EU. Den spanske arbetsmarknadsministern framhåller i en intervju på det spanska ordförandeskapets hemsida principen om ” lika betalt för lika arbete”.  Han påpekar där att utstationerade får betalt enligt normen i sitt hemland och att detta har lett till orättvis konkurrens.
Han säger vidare att ” de nordiska länderna har föreslagit att detta problem måste lösas, och Spanien håller med.
Nu får vi se vad de orden är värda.
Tommy Svensson    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0