Här är din nya EU-kommission

Den nya kommissionen leds precis som den förra av portugisen José Manuel Barroso. Nytt sedan införandet av Lissabonfördraget är att unionens nya ”utrikesminister” (höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik) Catherine Ashton har en plats som viceordförande i kommissionen.

Alla EU:s medlemsländer finns representerade i kommissionen, men ingen ska ta nationella hänsyn.  Alla kommissionärer ska företräda EU som helhet.

Kommissionen består, förutom av ordförande Barroso, av 26 ledamöter från skiftande politisk bakgrund. Tolv kommissionärer (inklusive Barosso) har sin förankring i den konservativa gruppen (EPP). Åtta ledamöter kommer från liberala partier och sju tillhör eller har anknytning till socialdemokraterna.

Kommissionens mandat gäller till 2014. En tredjedel av dess medlemmar är kvinnor.

Nedan följer en kort presentation av kommissionens ledamöter.

José Manuel Barroso: kommissionens ordförande (Portugal) (Konservativ)

Barroso är kommissionens ordförande. Det är en post han innehaft sedan 2004. Han rekryterades efter att ha varit Portugals premiärminister i två år, det var under en tid då han bland annat stod bakom USA:s invasion av Irak. Under sin ungdom var Barroso kommunist och såg Kinas ledare Mao som en politisk förebild. Nu är han medlem i portugals socialdemokratiska parti som är ett konservativt parti och inte ett socialdemokratiskt. Som kommissionens ordförande har ha framstått som en förhållandevis stark anhängare av arbetet mot en globala uppvärmningen.

Catherine Ashton: utrikesfrågor och socialpolitik, vice ordförande (Storbritannien) (Socialist) 

Catherine Ashton är EU:s nya ”utrikesminister”, hon ansvarar för utrikespolitiken för hela EU. Hennes roll är att vara den person man ringer om man vill tala med Europa om utrikes och säkerhetspolitik. Hon kommer att stå i spetsen för EU:s nya utrikestjänst.

Joaqu ín Almunia: Konkurrens, vice ordförande (Spanien) (Socialist)

Tidigare chefsekonom på spanska LO och var ansvarig för de ekonomiska och monetära frågorna i förra kommissionen. Han tar nu hand om konkurrensfrågorna och det säger han sig vilja använda som redskap för att snabbare ta EU ur den ekonomiska krisen.

Cecilia Malmström: Inrikes frågor (Sverige) (Liberal)

Den svenska kommissionären Cecilia Malmström har ansvar för inrikesfrågor som migration och polissamarbete. Under utfrågningen sa hon ”Vi behöver invandring, och det är absolut nödvändigt att arbetskraftsinvandrarna vet att när de är i Europa, så har de en mängd rättigheter.” Hon anses ha gjort bra ifrån sig i utfrågningen och gav repliker på flera olika språk. Hon talar förutom svenska och engelska även franska, tyska, spanska och italienska.

László Andor: Arbete, socialpolitik och integration (Ungern) (Socialist)

Den ungerska regeringen har utsett László Andor till ledamot av kommissionen. Han beskrivs som en akademisk vänsterintellektuell med stor integritet. Han har ansvar för arbete, socialpolitik och integration och möts av relativt stora förhoppningar från facket.

Michel Barnier: Inre marknader och tjänster (Frankrike) (Konservativ)

Barnier har tjänstgjort i många franska ministärer och har fått portföljen för  inre marknaden. Han har en bred politisk karriär bakom sig med ganska olika typer av uppdrag, han är vice ordförande i EPP-gruppen i parlamentet och han var 1992 med och arrangerade vinter-OS  i Albertville. Han är känd som en politiker som vill skynda på och utveckla integrationsprocessen i EU.

Antonio Tajani: Industri och entreprenörskap, vice ordförande (Italien) (Konservativ)

Italiens kommissionär ansvarar för EU:s industripolitik. Det är en delikat balansgång att väga den ekonomiska krisens behov av en fungerande industri och klimatutvecklingen. Angående det ämnet sa han ”att det behövs ett äktenskap mellan industri och miljö för att återuppväcka konkurrenskraften i EU:s industri och rikta den mot en utveckling med hållbar tillväxt.” 

Dacian Ciolos: Jordbruk- och landsbygdsutveckling (Rumänien) (Konservativ)

Vid utfrågningen lovade han att europeiska jordbrukare ska få stabilitet och förutsägbarhet med regelverk och bidrag. Hans ämnesområde tar upp en stor del av EU:s budget, runt 40 procent.

John Dalli: Hälso- och konsumtionsfrågor (Malta) (Konservativ)

John Dalli har haft flertalet ministerposter i olika maltesiska regeringar och i kommissionen får han ansvaret för folkhälsa och konsumtion.

Maria Damanaki: Havsfrågor och fiske (Grekland) (Socialist)

För att minska överfiskningen utan att fiskenäringen ska drabbas så föreslog Damanaki en modernisering av resurserna, bland annat genom att utrusta fartyg med utrustning som hjälper till med att minska risken att fiska överflödig fisk. Damanakis förnekade inte att EU-subventioner ligger bakom den stora strukturella överkapacitet som finns i fiskenäringen, och hon lovade att inga nya pengar ska ges till ytterligare nybyggnation av båtar. Maria Damanakis har varit partiledare för det grekiska socialistpartiet. Under militärdiktaturen i Grekland satt hon fängslad under ett års tid.

Karel De Gucht: Handel (Belgien) (Liberal)

 

Tidigare kommissionär med ansvar för biståndsfrågor och har även varit utrikesminister i Belgien. Han ansvarar nu för EU:s handelspolitik och vill arbeta mot protektionism och för en minskning av förfalskade och kopierade varor.

Štefan Füle: Utvidgning och Europeisk grannskapspolitik (Tjeckien) (Socialist)

Štefan Füle var tidigare diplomat men han togs in som minister i Tjeckiens övergångsregering. Hans bakgrund  kan komma väl till pass när det gäller att hantera frågor om utvidgning och vilka krav man kan ställa på länder som Kroatien, Makedonien och framförallt Turkiet som har stora delar av det politiska etablissemanget i EU mot sig.

Johannes Hahn: Regionalpolitik (Österrike) (Konservativ)

Johannes Hahn var tidigare forskningsminister i Österrike och har disputerat i filosofi. Han ska arbeta med regionalpolitik.

Connie Hedegaard: Klimat (Danmark) (Konservativ)

Connie Hedegaard var tidigare miljöminister i Danmark och satt ordförande för klimattoppmötet i Köpenhamn under 10 dagar då hon plötsligt avgick från den posten. Hon sa under utfrågningen att hon var besviken över att klimatkonferensen i Köpenhamn COP 15 inte mynnade ut i ett bindande avtal, men hon betonade att "EU spelar en otroligt viktig roll när det gäller att bana väg för förändring". Vidare menade hon att ”det avgörande är att ekonomier som USA, Kina, Indien, Brasilien och Ryssland, tillsammans med EU, har erkänt att de har ett medansvar.”

Maire Geoghegan-Quinn: Forskning och innovation (Irland) (Liberal)

Irlands kommissionär avser att sätta forskning och innovation högt upp på den politiska dagordningen. Innovation är ett begrepp som ofta återkommer i beskrivningar om hur EU ska komma ur den ekonomiska nedgången.

Kristalina Georgieva: Internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering (Bulgarien) (Konservativ)

Hon kallades in med kort varsel då Bulgarien första kandidat tvingades at dra sig ur efter kritik mot hennes sätt att presentera sina ekonomiska förehavanden. Kristalina Georgieva var vice ordförande i världsbanken och har en doktorsexamen i ekonomi och fick mycket beröm efter sitt framträdande.

Siim Kallas: Transport, vice ordförande för kommissionen (Estland) (Liberal)

Kallas har varit premiärminister i Estland och är nu en av sex vice ordföranden för kommissionen och han ansvarar för transportfrågor. Han har varit med i Sovjets Kommunistparti och vice chefredaktör för kommunistpartiets tidning i Estland. Nu är han liberal politiker som tjänstgör i EU:s kommission för en andra mandatperiod.

Neelie Kroes: Digitala agendan, vice ordförande (Nederländerna) (Liberal)

I den förra kommissionen var Kroes konkurrenskommissionär och som sådan en av de mer inflytelserika kommissionärerna, med makt att påverka internationella företag. Kroes har på senare tid uppmärksammats som ansvarig för EU-kommissionens stämning mot Microsoft på över 777 miljoner euro. I den nya kommissionen ansvarar hon för telekomfrågor, men framstod

Janusz Lewandowski: Budget och ekonomisk planering (Polen) (Konservativ)

Lewandowski vill på sikt införa en gemensam EU-skatt och är inte heller främmande för att ta med idéerna om Tobinskatt i beräkningarna för framtiden.

Günther Oettinger: Energi (Tyskland) (Konservativ)

Tidigare ministerpresident i tyska delstaten Baden Württemberg och nykomling i politiken på europeisk nivå. 2007 fick han omfattande kritik för att ha förringat nazistiska medlöpares brott mot mänskligheten.

Andris Piebalgs: Utveckling (Lettland) (Liberal)

Biståndspolitik, fattigdomsbekämpning tillsammans med att hindra klimatpåverkningarna är det Piebalgs anser att utvecklingsportföljen bör fokusera på.

Janez Potocnik: Miljö (Slovenien) (Socialist)

Potocnik får fortsatt förtroende i kommissionen och kommer den här mandatperioden att ta hand om miljöarbetet men hans portfölj delas upp och klimatfrågan flyttas till Connie Hedegaards portfölj. Han anser ha gjort en av de främsta framträdandena vid utfrågningarna i parlamentet.

Viviane Reding: Rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap, vice ordförande (Luxemburg) (Konservativ)

Reding ansvarar för medborgarnas rättigheter och svarade på frågan vad hon tyckte om kroppsskanning ”vi kommer inte att låta någon diktera regler för oss som strider mot grundläggande rättigheter. Vårt behov av säkerhet kan inte rättfärdiga att integriteten sätts ur spel. Vi borde inte drivas av rädsla utan av värderingar.”

Olli Rehn: Ekonomi och valutafrågor (Finland) (Liberal)

Finlands kommissionär Olli Rehn ska jobba med att utveckla nya regelverk för den finansiella sektorn som skakats kraftigt av den finansiella krisen. De europeiska ekonomiska kapitaltransaktionerna ska komma under mer omfattande övervakning och reglering.

Maroš Šefcovic: Vice ordförande i kommissionen, Kontakter mellan institutionerna och administration (Slovakien) (socialist)

Šefcovic kommer att jobba med implementeringen av Lissabonfördraget och att försöka skapa ett bättre samarbete med nationella parlament och att identifiera exakta regler om hur medborgarinitiativet kommer att fungera.

Algirdas Šemeta: Skatter och tullar, revision och bedrägeribekämpning (Litauen) (Konservativ)

Šemeta ska arbeta för att skattebetalarnas pengar inta ska slösas på onödiga utgifter .

Androulla Vassiliou: Utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom (Cypern) (Liberal)

Cyperns kommissionär har tidigare haft ansvar för folkhälsofrågor men har nu fått utbildning och kultur på sitt bord.

 

Se mer:http://ec.europa.eu/commission_designate_2009-2014/index_en.htm

http://ec.europa.eu/index_sv

 

Sammanställd av Henrik Månsson, praktikant på Brysselkontoret.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0