EU:s föräldraledighet mer jämställd än den svenska

Ska EU tvinga nyblivna mammor att vara lediga efter förlossningen? Det har varit en av de hetaste frågorna i den svenska debatten kring det så kallade mödradirektivet som igår tog ytterligare ett steg mot förverkligande.

Tyvärr blandas detta direktiv, som handlar om gravida och ammande kvinnors rättigheter på arbetet, ihop med föräldradirektivet som handlar om att förena arbets- och familjeliv. Det senare är mer jämställt än den svenska föräldraförsäkringen.

Det nu aktuella mödradirektivet har stötts och blötts ordentligt fram till gårdagens omröstning i parlamentets jämställdhetsutskott.

Frågan om mödrars rättigheter i arbetslivet i samband med graviditet och förlossning  - har påmint oss om hur olika verkligeheten kan se ut i olika europeiska länder.

En stötesten har varit hur lång mödraledighet man ska ha rätt till. Betald ledighet kostar ju pengar. Visst kan man förstå att medlemsländerna i östra Europa kan ha svårt att erbjuda alltför frikostiga lösningar. Mer förvånande är att det rika och socialt utvecklade Tyskland är en av de hårdaste motståndarna till att förlänga ledigheten från 14 till 20 veckor, som utskottet vill.

När det handlar om barn, mödrar och familjeliv är det säkert som amen i kyrkan att det blir en debatt utifrån ideologi och värderingar. På det europeiska planet finns en betydligt större spännvidd i sådana frågor än vad det gör i den allmänna debatten i Sverige. I grunden handlar det om vilka rättigheter kvinnor ska ha och hururvida mamman är bättre lämpad att ta hand om barn än pappan. I gårdagens omröstning i kvinnoutskottet framstod tydliga  värderingsmässiga skiljelinjer mellan progressiva och konservativa krafter.

Debatten i svenska medier har främst handlat om förslaget att mamman ska ha obligatorisk sex veckors ledighet efter förlossningen. Ur ett svenskt perspektiv framstår kanske en sådan reglering som stelbenta pekpinnar från överheten. Men vi får inte glömma att arbetstagarna inte har lika stark ställnning överallt i Europa som i Sverige.

Ett obligatorium kan på sina håll vara enda sättet att skydda den nyblivna mamman från mer eller mindre subtila påtryckningar från arbetsgivaren att ge upp sin rätt till sex veckors ledighet. I verkligheten stannar de allra flesta mammor hemma minst sex veckor efter förlossningen, vare sig det är obligatoriskt eller inte. 

Många blandar ihop som sagt mödradirektivet med det föräldraledighetsdirektiv som utarbetas parallellt. Kritiken mot mödradirektivet har bland annat varit att det utelämnar pappans roll och därmed cementerar könsrollerna.
I föräldraledighetsdirektivet, däremot, ska ledigheten vara individuell och delas lika mellan föräldrarna, fyra månader vardera! 

Då framstår EU som jämställdhetsradikalt i jämförelse med den svenska diskussionen om ytterligare pappamånad eller tredelad föräldraförsäkring.

Ludvig Larsson, handläggare på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0