Belgien utan regering – bra för EU

BRYSSEL: Nästan två månader efter valet har Belgien, som är ordförandeland i EU,  fortfarande ingen ny regering.

Förhandlingarna mellan partierna och mellan regionerna har pågått hela sommaren, men förra veckan tog man en paus och införde en så kallad ” semaine familiale”. Politikerna fick en och en halv vecka ledigt för att tillbringa med familjen.

Men vad ska hända sen? Befolkningen tycks ändå lita på att politikerna ska lösa frågan, men egentligen vet ingen hur det ska gå till.

Förhandlingarna förs mellan sju partier från de två stora landsdelarna Flandern och Vallonien. Från flamländsk sida är det flamländsk-nationalistiska NVA, socialdemokraterna, kristdemokraterna och de gröna. Från de fransktalandes är det socialdemokraterna, kristdemokraterna och de gröna.

Som det ser ut kommer den fransktalande socialdemokraten Elio Di Rupo att bli nästa premiärminister. Det är anmärkningsvärt eftersom det under de senaste fyrtio åren har varit en flamländsk premiärminister (sextio procent  av belgarna bor i Flandern). Belgien hade sin senaste fransktalande premierminister på 70-talet.

I dagens Belgien kan flamländarna nog förlika sig med en fransktalande statsminister som inte ens talar nederländska, bara man får ordning på landet…

Och att Di Rupo är öppet homosexuell har inte upprört så många, även om han har blivit mordhotad.

Hur går det då med ordförandeskapet i EU? Jo, det är faktiskt en fördel att förhandlingar drar ut på tiden.

Den nuvarande expeditionsregering under ledning av Yves Leterme, har all tid i världen att leda EU. Något som han också framhöll i Europaparlamentet nyligen.

 

Jonna Jaakke, 9 augusti 2010

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0