Dubbel kris i Belgien

Det går inte så bra för Belgien nu för tiden. Både den politiska och den kyrkliga världen har haft en omskakande helg.

Förra veckan lämnade den belgiska premiärminister in regeringens  avskedsansökan hos kungen, som godkände den på måndagskvällen.

Kan de olika partierna komma överens om en ny regering? Kan de komma överens om språkproblemen? Ingen tycker sig veta vad som ska hända.

Därmed blir det nyval, trots att tidpunkten inte är den bästa. Den 1 juli ska Belgien ta över som  EU:s ordförandeland.

Den katolska kyrkan hade också en väldigt svår helg. Biskopen i Brygge Roger Vangheluwe avgick efter att han erkänt sexuellt utnyttjande av en kusin i flera år. Efter denna nyhet kom det in över hundra  anklagelser om pedofili och sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan.

I Belgien är över 70 procent  av befolkningen döpta i katolska kyrkan, men enbart ca 15 procent går regelbundit till kyrkan. Även om kyrkorna inte drar så mycket folk på söndagar, så har kyrkan i sig kvar ganska stort inflytande i belgiska samhället.

Nästan två tredjedelar av alla barn och ungdomar går i en katolsk skola eller universitet, nästan hälften av alla sjukhus och ålderdomshem är katolska, och i Flandern är det största partiet det kristdemokratiska CD&V och det största fackförbundet det kristdemokratiska ACV.

 Belgiens framtid ligger i konungens och ärkebiskopens händer… Det låter väl tryggt?

 Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0