Barnens viktigaste vecka

Nu handlas det för fullt i alla leksaksaffärer i Belgien och Holland för på lördagmorgon 6 december får alla barn sina Sinterklaas-presenter!

I Belgien och Holland firar man Sinterklaas eller Sint-Nikolaas, barnens helgon, den helige Niklas (även i Sverige är det ju Nikolaus/Niklas den 6 december).

Den helige Niklas kommer från Spanien med ångbåt tillsammans med sin vita häst och flera medhjälpare "Svarte Petter" och de har med sig presenter till alla snälla barn. På kvällen ställer barnen sina skor vid öppna spisen och på morgonen ligger det presenter och godis i.

Även om man också firar jul här och delar ut presenter då, så är det barnens högtidsdag den 6 december. I alla skolor, i affärer och på många företag firas det med choklad, marsipan och mandariner.

Egentligen är Sinterklaas nära släkt till jultomten för det var de holländska invandrarna i Amerika som hade med sig Sinterklaas-traditionen som sen blev Santa-Claus. Skorna vid öppna spisen blev strumpor istället, men presenter till alla snälla barnen har det alltid varit!
Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret, skrev


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0