Permitteringar räddade jobben i Belgien
Bryssel,
Inom den belgiska arbetsmarknaden har man ett system som heter « tijdelijke werkeloosheid », vilket betyder tillfällig eller temporär arbetslöshet. Enligt en rapport frân OECD har detta permitteringssystem lett till att Belgien har kunnat rädda ca 55 000 jobb under den värsta krisen 2009.
Systemet gäller i första hand bara för arbetare, om till exempel vädret eller tekniska problem förhindrar att utföra jobbet. I sâ fall kan arbetsgivaren omforma sina arbetstagare till tillfälliga arbetslösa. Detta förefaller mest inom byggbranchen. Förutom vädret eller tekniska problem, har man även nâgot som kallas för ekonomisk arbetslöshet, och dâ menas att man inte kan utföra sitt jobb pâ grund av ekonomin, som under en krisperiod. Arbetsgivaren parkerar sina arbetstagare hos A-kassan sâ länge som företaget lider av krisen. Arbetstagarna blir inte uppsagda och kan âtergâ till jobbet sâ fort den ekonomiska situationen lättar. Pâ sâ sätt var flera tusentals arbetare arbetslösa under flera mânader i 2009. Detta var framförallt sâ för företag inom metall-industrin, som ArcelorMittal och Nyrstar.
Den belgiska regeringen insâg snabbt att det var en tillfällig lösning som fungerade bra, och vidgade dâ systemet av temporär arbetslöshet till även tjänstemän, men bara under krisen. Idag gäller det enbart för arbetare igen.
Enligt OECD rapporten kunde Belgien pâ sâ sätt rädda ca 55 000 jobb, vilket är 1,58%. Och det är den högsta siffran i alla de industriländer som OECD undersökte. De flesta länder hade system av förkortad arbetstid under krisen.
I dagens försök att modernisera Belgiens arbetsmarknad genom social dialog (se min blogg frân förra veckan), sâ är en av de viktigaste men ocksâ svâraste punkterna att fâ ett och samma avtalssystem för bâde arbetare och tjänstemän. Tillfällig arbetslöshet vill arbetsgivarna kunna använda för alla arbetstagare när som helst. Nästa vecka vet vi om det nya arbetsmarknadsavtalet accepteras av alla parter. Som det ser ut idag är det framförallt det socialdemokratiska facket ABVV/FGTB som har de största reservationerna.
OECD’s rapport kan ni hitta via:
Jonna Jaakke