Så röstade svenskarna om arbetstiderna

Bryssel, torsdag
Åter från en spännande och lyckad session i Strasbourg. Fin stämning på demonstartionen och seger för den fackliga linjen om arbetstiderna.
Så här röstade förresten de svenska parlamentarikerna om Alejandro Cercas rapport (som hade stöd av Europafacket):


För: Jan Andersson, Inger Segelström, Anna Hedh, Åsa Westlund och Göran Färm, alla socialdemokraterna, Hélène Goudin, junilistan, Eva-Britt Svensson och Jens Holm, båda vänsterpartiet, samt Carl Schlyter, miljöpartiet.


Emot :, Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic, Gunnar Hökmark, alla  moderaterna, Lena Ek, centerpartiet, Olle Schmidt, folkpartiet, samt Anders Wijkman, kristdemokraterna.

Avstod: Nils Lundgren, junilistan.

Frånvarande: Lars Wohlin, kristdemokraterna och Maria Robsahm, feministiskt initiativ.

Nu packar jag ihop och tackar för 3 spännande månader!

Markus Kristiansson


Jubel efter omröstning om arbetstiderna

Europas löntagare fick en tidigt julklapp från Europaparlamentet. Med klar majoritet, drygt 400 röster, antogs nyss Cercas-rapporten om arbetstiderna. Det betyder att Europaparlamentet röstat nej till ministerrådets och kommissionens förslag om att tillåta längre arbetstider, att behålla opt-out (rätten att stå utanför reglerna om högst 48 timmars arbetsvecka) och att all jourtid inte ska ersättas. Nu väntas förhandlingar och förlikning.
Striden om arbetstidsdirektivet har blivit en ideologisk kamp, en symbolfrågom som avgör vilken riktning EU ska ta. Resultatet av omröstningen i Europaparlamentet visar att kravet på ett socialt Europa har starkt politiskt stöd. Än en gång visade sig parlamentet vara fackets bästa vän.
En intensiv facklig kampanj har givit resultat! 
Efter omröstningen utbröt jubel (hos majoriteten) och rapportören Alejandro Cercas hyllades som en stor segrare.
Tommy Svensson skrev 

Röda rosor till Sarkozy

Strasbourg, onsdag
Jodå, det östes beröm över Frankrikes president Nicolas Sarkozy för hans sätt att leda EU under sommaren och hösten när Europaparlamentet i går debatterade det franska ordförandeskapet. Socialistledaren Martin Schultz sa att ordförandeskapet har varit en succé. I pressmeddelandet ger socialisterna till och med rosor till den franske högerpresidenten.
Mindre förvånande var smickret från Sarkozys egna konservativa paritgrupp och från liberalerna. Kritik kom däremot från yttersta vänstern och högern.
Det blir inte lätt för Tjeckien att ta över efter den hyperaktive Sarkozy. På en presskonferens i går sa den tjeckiske vice premiärminister Alexandr Vondra att hans chef, premiärminister Mirek Topolanek minsann också är en dynamisk politiker. Det vållade ett försynt fniss bland journalisterna.
Å andra sidan har Vondra rätt i att de extremt låga förväntningarna på Tjeckien inte är något dumt utgångsläge. 
Tommy Svensson skrev

Facklig framgång i skymundan

Strasbourg, onsdag
I går röstade Europaparlamentet för en reformering av direktivet om europeiska företagsråd. Dessa gäller större företag som finns i ett eller flera EU-länder. Kommissionen kom i våras med förslag till förbättringar eftersom företagen många gånger inte följt direktivet. Europafacket och de europeiska arbetsgivarna gjorde i somras upp en ram för skärpta regler. 
Ett tag såg det ut som om frågan på nytt skulle hamna i långbänk, men en kompromiss mellan ministerrådet och parlamentet nåddes.
Därmed har den europeiska fackföreningsrörelsen nått ännu en framgång under höstens franska ordförandeskap, vid sidan av direktivet för bemanningsföretagen och Jan Anderssons Lavalrapport. I dag kan det bli ytterligare en seger när parlamentet ska rösta om arbetstidsdirektivet.
Tommy Svensson skrev

Mäktig facklig manifestation

- Vi är minst 15 000 deltagare, sa Europafackets generalsekreterare John Monks när han talade vid den fackliga demonstrationen i Strasbourg i dag. Det var långt fler än man vågat hoppas på.
Med visselpipor, ballonger och färgglada västar tågade fackliga medlemmar från hela Europa genom Strasbourgs gator. På plakaten stod "nej till längre arbetstider" och "trötta arbetare är en hälsofara". Flest förstås från Tyskland och Frankrike.
Men Markus Kristiansson och jag från Brysselkontoret hade i alla fall sällskap av en del andra svenskar - bland andra Thomas Jansson från TCO och Carolina Falk, vice generalsekretrerare i vänstergruppen GUE.
I tåget gick även politiker som Jan Andersson (s), ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott. I vimlet stötte jag även på hans partikamrater Göran Färm, Anna Hedh och Inger Segelström. Alla avstod från lunchen med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som är i Strasborg för att förbereda det svenska ordförandeskapet.
Ingen vågar dock gissa på utgången av morgondagens votering om arbetstidsdirektivet. Kan bli en "nätrullare", sa Göran Färm.
Protesterna mot ministerrådets och kommissionens förslag sträcker sig även långt in i de kristdemokratiska leden. En av talarna på demonstrationen var för övrigt Ingrid Sehrbrok, vice ordförande i tyska facket DGB och aktiv medlem i kristdemokraterna CDU.
Halv tolv i morgon är den spännande omröstningen. Vi rapporterar på bloggen. Läs även nyhetsartiklarna här intill.
Tommy Svensson skrev

Sakozy och 10 000 demonstranter

Strasbourg, tisdag
På plats i Strasbourg och det ser ut att bli en händelserik dag. På förmiddagen talar Frankrikes president och detta halvårs EU-ordförande Nicolas Sarkozy. Jag gissar att han kommer att låta mycket nöjd med sin egen insats under det gångna halvåret. Kanske till och med svälla över av självberöm. Får se hur parlamentarikerna reagerar. Senast Sarkozy talade i parlamentet (oktober) sa socialistledaren Martin Schultz berömmande om den franske högerledaren att han lät "som en socialdemokrat".
I eftermiddag blir det hårdare tag. 10 000 fackliga demonstranter väntas hit till Strasbourg. De ska visa den fackliga enigheten och motståndet mot det förslag till nytt arbetstidsdirektiv som kommissionen och medlemsländeras regeringar vill driva igenom. För första gången handlar det om en klar försämring av löntagarnas villkor.
Hoppet står till parlamentet som med absolut majoritet kan se till att förslaget stoppas och att det blir nya förhandlingar.
Från de svenska fackens sida har vi både sänt brev och uppvaktat parlamentariker inför omröstningen som är i morgon, onsdag.
Mer rapporter kommer på bloggen,
Hej så länge, nu ska jag lyssna till Sarkozy.
Tommy Svensson skrev 

250 miljoner kvinnor - ingen duger för EU?

I dag eller i natt avslutas EU:s toppmöte. Gruppbilden från mötet visar som vanligt en förkrossande övervikt av män i ledningen. För ett EU som försöker vara folkligare och mer demokratiskt är dessa gruppfoton förmodligen den sämsta bild man kan ge av den egna organisationen.
Nästa år ska nya personer utses till de främsta posterna i kommissionen, Europaparlamentet och - om Lissabonfördraget går igenom - även i Europeiska rådet samt som "utrikesminister".
Korridormyglet om vilka som ska få jobben pågår redan, men det är bara män som nämns.
I ett upprop krävs nu att även kvinnliga kandidater förs fram på allvar. "250 miljoner kvinnor i EU - och ingen duger?", heter det retoriskt i uppropet.

Klicka in på länken nedan om du vill skriva under :
http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front&lang=gb

Tommy Svensson skrev

Glögg och ny bok om EU

Häromkvällen hade vi vår traditionella julglögg. Bortåt hundra gäster vimlade i våra lokaler. Alla verkade ha trevligt. Extra roligt var att vi samtidigt kunde ha ett releaseparty med anledning av Margot Wallström och Göran Färms nya bok "Elitprojekt -nej! Folkets Europa" (Bilda förlag).
De båda pläderar för ett mer demokratiskt och folkligt förankrat EU. En stor del ägnas åt det sociala Europa, det vill säga  bra minimiregler på den gemensamma arbetsmarknaden för att balansera de ekonomiska friheterna. Boken är på en gång en god lärobok och en politisk programskrift.  Nyttig inför Europavalet nästa år.
Imponerande är att de båda - kommissionär Wallström och europaparlamentariker Färm - har haft tid att skriva en bok!

Läs mer och kolla in vimmelbilderna på vår hemsida www.fackligt.eu

Tommy Svensson skrev

Barnens viktigaste vecka

Nu handlas det för fullt i alla leksaksaffärer i Belgien och Holland för på lördagmorgon 6 december får alla barn sina Sinterklaas-presenter!

I Belgien och Holland firar man Sinterklaas eller Sint-Nikolaas, barnens helgon, den helige Niklas (även i Sverige är det ju Nikolaus/Niklas den 6 december).

Den helige Niklas kommer från Spanien med ångbåt tillsammans med sin vita häst och flera medhjälpare "Svarte Petter" och de har med sig presenter till alla snälla barn. På kvällen ställer barnen sina skor vid öppna spisen och på morgonen ligger det presenter och godis i.

Även om man också firar jul här och delar ut presenter då, så är det barnens högtidsdag den 6 december. I alla skolor, i affärer och på många företag firas det med choklad, marsipan och mandariner.

Egentligen är Sinterklaas nära släkt till jultomten för det var de holländska invandrarna i Amerika som hade med sig Sinterklaas-traditionen som sen blev Santa-Claus. Skorna vid öppna spisen blev strumpor istället, men presenter till alla snälla barnen har det alltid varit!
Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret, skrev


RSS 2.0