Rör inte våra pensionssystem!

Bryssel, onsdag

Rör inte våra pensionssystem!
Det var det tydliga budskapet när parlamentets sysselsättningsutskott bjudit in arbetsmarknadens parter för att diskutera hur vi ska få tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem. Både arbetstagar- och arbetsgivarföreträdare betonade att frågor om såväl pensionsålder som pensionsstorlek ligger utanför EUs kompetensområde och ska beslutas i respektive medlemsland.
Europafackets representant betonade att det först och främst behövs åtgärder för att fler ska orka jobba fram till den lagstadgade pensionsåldern. Det handlar t ex om hur jobben och arbetstiderna utformas. Europafacket är också kritiskt till att ansvaret för att få en bra pension allt mer läggs över på individen.
En talare påminde om att vi inte ska glömma varför de offentliga pensionssystemen en gång kom till; för att vi strävat efter grundläggande skydd och social rättvisa och att konsekvenserna av sämre pensioner blir att fler blir fattigare. Flera framförde en oro för att högre pensionsålder leder till att kostnader i stället överförs till arbetslöshetsförsäkringen.
Arbetsgivarna fick sig en känga för att de inte vill anställa äldre och man efterlyste en förändrad inställning till äldre. En parlamentsledamot hänvisade till en undersökning som visade att 80 procent av arbetsgivarna helst låter bli att anställa den som är över 40 år!
Lise-Lott Hansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0