USA:s vicepresident lobbade i EU-parlamentet

USA:s vicepresident Joe Biden var i Bryssel och talade vid dagens session i Europaparlamentet. Förutom att återkommande poängtera Europas betydelse för USA som en viktig allierad och ömsesidig partner, tog han tillfället i akt att lägga sig i debatten om överföring av bankdata. Detta regleras i det så kallade Swiftavtalet, ett avtal som parlametet redan förkastat i februari men som snart åter är aktuellt i en omförhandlad version.


När lissabonfördraget ratificerades gavs parlamentet medbeslutanderätt i en rad nya frågor däribland säkerhetspolitik. Denna nyvunna makt är en av anledningarna till vicepresidentens besök, där han hoppas kunna skänka legitimitet åt ett avtal som tidigare förkastats av bla integritetsskäl. Det var under en maktdemonstration mot både ministerrådet och kommissionen som europaparlamentet stoppade det ursprungliga Swiftavtalet och problemen med processen fortsätter. Parlamentet uttryckte i veckan åter igen sin misstänksamhet mot arbetet med att ta fram ett nytt avtal och framförde kritik mot stora delar av innehållet som nu är under utformning.


Ett annat skäl till att Joe Biden besöker parlamentet just nu är behovet av att mildra den prestigeförlust som EU upplevde när president Obama meddelade att han inte tänkte närvara vid sommarens toppmöte i Madrid. Därför var han också mycket noga med att ständigt återkomma till att Europa fortfarande är en viktig partner i en annars instabil och osäker värld och erbjöd USA:s stöd i arbetet med att hantera den grekiska krisen.

Henrik Månsson praktikant på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0