Belgien – dagen efter

Igår söndag 13 juni röstade belgarna för det federala parlamentet: 150 ledamöten i deputeradekammaren och 71 ledamöten i senaten. Och det blev en historisk dag/natt för landet.

Det allra största partiet blir nu det flamländskt nationalistiska NVA (Nationaal Vlaamse Alliantie), ett parti som vill förstärka regionernas makt på bekostnad av den nationella nivån.

Eftersom man väljer i den region man bor i, får man ett resultat för Flandern och ett resultat för frankstalande regionen.

I Flandern vinner alltså NVA med stort försprång. De traditionella partierna förlorar allihopa lite, kristdemokraterna, socialdemokraterna och liberala. De gröna vinner lite.

I Wallonien vinner det socialistiska partiet och liberalerna förlorar. Det kristdemokratiska partiet och de gröna behåller ungefär det antal röster de hade förra gången.

Nu blir det inte lätt för landet. En första fråga är: Vem blir premiärminister? Och med vilka partier formas det en koalition ? Blir det flamländaren Bart De Wever från NVA (med ca 765000 personröster) eller blir det wallonen Elio Di Rupo från PS (med ca 204000 personröster)? (Siffrorna inte direkt jämförbara på grund av olika valkretsar.)Och hur många partier klarar man av att förena i en koalition - 4, 5, 6 eller ännu flera?

Vad man nu hör är att det kanske blir en « afspiegelingscoalitie » (en avspeglingskoaltion).

Det betyder att från flamländsk sida jobbar man vidare med den koalitionen som regerar Flandern, alltså det flamländsk nationalistiska partiet NVA, kristdemokrater och socialdemokrater.

Från fransktalande sida tar man den koalition som regerar över Wallonien, alltså socialister och kristdemokrater, eventuellt med de gröna.

Vi får se vad det blir. Vem kommer överens med vem ? För det är ju det viktigaste i ett splittrat land, att man kan samarbeta. För hur stor man än själv är, man är alltid för liten för att inte behöva ta hänsyn till många andra.

Fortsättning följer…

 Jonna Jaakke, 14 juni 2010


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0