S ger upp om Barroso - vill ha "utrikesministerposten"

Strasbourg, tisdag
Den socialdemokratiska gruppen (S&D) kommer inte att rösta för ett omval av kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Men det är inte säkert att man röstar nej. Det sade gruppens ordförande Martin Schulz på en presskonferens alldeles nyss.
Han kunde inte säga hur gruppen ska rösta - om den ska avstå eler rösta nej. Schulz erkände att gruppen är splittrad och antydde att det enda sättet att hålla den någorlunda enig är om man rekommenderar ledamöterna att avstå.
Gruppen kan dock ändra sig om Barroso i eftermiddagens tal och debatt säger att han tänker arbeta för att lika lön för lika arfbete ska bli regel inom EU, det vill säga i praktiken undanröja effekterna av EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet. Han krävde inte uttryckligen att Barroso ska säga att direktivet ska ändras. En liten uppmjukning i kraven.
Schulz tycktes dock utgå från att Barroso blir vald. I det läget ansåg han det naturligt att posten som "utrikesminister" och vice ordförande i kommissionen bör gå till en socialist. Likaså vill han att kommissionären för den inre marknaden ska hämtas från samma parti.
Den socialdemokratiske gruppledaren var vidare mycket kritisk till att Barroso söker stöd hos EU-skeptiska partier från Storbritannien, Polen och Tjeckien. Absurt, eftersom dessa högerpartier är emot Lissabonfördraget, sade han.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0