Nu måste Barroso hålla sina löften

Strasbourg, onsdag
- Jag är rörd och hedrad, sade den omvalde kommissionsordföranden José manuel Barroso efter middagens omröstning.
Europaminister Cecilia Malmström var glad att den segdragna frågan om Barrosos omval nu var över. Hon lika litet som någon annan dock hur procesen ska gå vidare.
Barroso är vald enligt det nu gällande Nicefördraget. Efter folkomröstningen 2 oktober vet vi om EU kan anta det nya Lissabonfördraget. Kommissionens utformning blir litet annorlunda med det. Frågan är om man ska vänta med att välja resten av kommissionen till Lissabonfördraget trätt i kraft eller om man, som EU:s rättstjänst säger, måste slutföra proceduren enligt samma fördrag som man inlett den...
Viktigare både politiskt och fackligt är dock att ta fasta på de löften som Barrosos avgivit i samband debatten om hans utnämning. Han har steg för steg pressats att gå längre i de fackliga hjärtefrågorna. Här i Strasbourg har han (mer eller mindre) lovat att se över utstationeringsdirektivet, äntligen skapa ett ramverk för så kallade tjänster i allmänhetens intresse, undersöka hur arbetstidsdirektivet med dess möjlighet till opt-out fungerar. Han har lovat att den sociala dimensionen ska stå i centrum för den nya kommisionen, tvärt emot vad han sade för fem år sedan.
Även om majoriteten bakom Barroso är baserad på center-högerpartierna i parlamentet ska han inte kunna smita från sina löften. Nu är dags för facket att sätta tryck på den omvalde Barroso. Det är precis vad Europafacket gör. Se dess uttalande här .

Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0