Littorin i knipa - får läsa på om facket...


Så glad blir Sven Otto Littorin när han får Brysselkontorets jubileumsbok. I bakgrunden Brysselkontorets nye handläggare Ludvig Larsson.
Foto: Peter Berggren


Bryssel, fredag,
som vi skriver på nyhetsplats fick arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tuffa frågor om Laval och utstationeringsdirektivet av Europaparlamentets sysselsättningsutskott på torsdagen. Inget lär dock hända i de frågorna under ordförandeskapshösten.
Däremot står det i det svesnka ordförandeskapsprogrammet att man hoppas på en politisk uppgörelse i en annan knepig fråga. Den gäller förslaget till regler för en ny typ av aktiebolag, privata Europabolag.
Enligt kommissionens förslag ska dessa bolag kunna startas utan regler för arbetstagarinflytande och praktiskt taget utan egen insats ( bara 1 euro!). Både de svenska och europeiska facken har invändningar och Europaparlamentet la fram flera förslag till ändringar i våras.
Till det sammanträdet skcikade Sven Otto Littorin ett brev till de svenska parlamentarikerna där han varnade för förslagets konsekvenser för de svenska löntagarna. Ett alldeles utmärkt brev där han hämtade mycket av argumentationen från fackliga skrivelser, framför allt från TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär som engagerat drivit frågan.
Men nu ska Littorin som ordfförande driva igenom just det förslag han så häftigt kritiserat. När jag lämnade över vår jubileumsbok om Brysselkontorets arbete under tjugo år frågade hur han skulle lösa det dilemmat. Jodå, optimist som alltd trodde han att det skulle gå att få igenom en del ändringar. Vi får väl se...
Hoppas han läsr vår bok (skriven av kontorets förre chef Sven Svensson och frilansjournalisten Guin Jacobsson). Det finns mycket att lära i den om maktsplelet i Bryssel.
Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0