Snart kan EU pusta ut...

Bryssel, måndag
De irländska väljarna sade inte bara ja till EU:s nya Lissabonfördrag. De gjorde det med överväldigande majoritet. Två av tre röstade för fördraget i en omröstning som hade högre valdeltagande än den förra, som slutade i en nejseger.
Den ekonomiska krisen är den största förklaringen till den rejäla omsvängningen. Sannolikt kände fler av irländarna att det var allvar denna gång. De ville inte leka med elden. Ytterligare ett nej skulle vara ett rejält avståndstagande mot hela EU-samarbetet.
Viktig är även den förändring som skett på nejsidan sedan förra omröstningen. Denna gång hade de flesta fackförförbund ställt sig på ja-sidan, liksom böndernas organisation. Kvar på nejsidan var den yttersta vänstern och högern samt en del militanta fackförbund.
Om nu bara Polens och Tjeckiens presidenter skriver under fördraget så är det äntligen slut på denna långa konstitutionella process. I åtta år har EU diskuterat det som nu kallas Lissabonfördraget. Det är inte perfekt, men det är så långt man kan komma. Det håller för framtida utvidgningar och räkna inte med nya fördragsförslag på de närmaste tjugo åren.
Dags att vända blicken mot klimatet, jobben och ekonomin och inte minst arbeta för ett socialt samarbete i medborgarnas och löntagarnas intresse.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0