Europafacket letar efter ny strategi

Runöskolan,tisdag
Den europeiska fackföreningsrörelsen är starkt tillbakapressad. Nya idéer och strategier behövs för att få politiskt inflytande i Europa - och få fler medlemmar. Hela förmiddagen har Europafackets representantskap som möts på Runöskolan utanför Stockholm diskuterat ett förslag till en ny strategi för arbetet.
Generalsekreterare John Monks har lagt fram ett papper där han betonar kampen mot arbetslösheten, särskilt bland ungdomarna, och försvaret av välfärdssamhället.
De flesta talare tycker förslagen är bra. Det som skiljer är metoderna. Från de sydeuropeiska facken hörs krav på aktioner och till och med en europeisk strejkdag. Delegaterna från Norden är skeptiska till sådana militanta åtgärder.
För övrigt hälsade Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin delegaterna välkomna till Sverige, men beklagade att den svenska regeringen inte vill medverka, vilket är vanligt i de flesta EU-länder.
John Monks sa att han redan ser fram emot de kommande ordförandeländerna Spanien och Belgien som han tror är betydligt mer intreserade av att lyssna på vad arbetsmarknadens parter har att säga. Ett underbetyg åt Sverige, alltså.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0