Delors och Wallström vill ändra utstationeringsdirektivet

Jacues Delors, den legendariske ordföranden i kommissionen mellan 1985 och 1995,  talade på Europafackets mellanårskonferens i Paris i veckan.

Delors delade mycket av den kritik som bland annat facket riktat mot den nuvarande kommissionen för att den inte värnat den sociala delen av EU-samarbetet, utan mest satsat på avregleringar och liberaliseringar.

Han  sa  att det sociala Europa håller på att glömmas bort. Detta trots att det är hela tjugo år sedan den första sociala stadgan om löntagarnas rättigheter antags inom EU, på hans initiativ.

Men Delors blickande inte tillbaka, han gick rakt på sak. Om en av Europavalets hetast frågor - det så kallade utstationeringsdirektivet - sa han att det misstolkats av EG-domstolen och att det var alldeles klart att det inte skulle inskränka de fackliga rättigheterna.

Han borde veta, för det var under hans tid som kommissionsordförande som direktivet utarbetades.
Även kommissionär Margot Wallström har tagit bladet från munnen och ställer sig bakom kravet på en revidering av det omstridda direktivet.
"Jag stöder dessa krav. Det är en perfekt politisk fråga, både för valet till Europaparlamentet och i valet av nästa kommission", skriver hon i sin blogg.
Trycket ökar.
Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0