Ny facklig framgång i EU-parlamentet

Bryssel tisdag,

Även egenföretagare ska omfattas av yrkeschaufförers arbetstidsregler inom EU. Det blev beslutet när Europaparlamentets sysselsättningsutskott röstade i ärendet i går eftermiddag. Det var en framgång för de fackliga kraven. Både Transport i Sverige och de europeiska transportfacket har bedrivet ett målmedvetet arbete för detta. Bland annat hölls en demonstration i Bryssel i går. Stridsfrågan har varit just den om egenföretagarna.

Omröstningen slutade 40-23 för att avvisa EU-kommissionens förslag om att egenföretagare ska uteslutas från chaufförernas arbetstidsdirektiv. Detta trots att  rapportören i utskottet stod bakom kommissionen.

Bakgrunden är att gällande direktiv innebär att egenföretagarna ska omfattas av arbetstidsreglerna från och med 23 mars i år. Men detta ville kommissionen förhindra med sitt nya förslag.

Utgången betraktades som oviss i utskottet, men majoriteten för att avslå kommissionens krav blev ändå stor. De som främst stött den fackliga sidan var socialisterna med Stephen Hughes i spetsen. Det krävdes bara en omröstningen. Några ändringsförslag blev inte aktuella eftersom hela förslaget röstades ner.

Fortsättningen är något oklar, dock. Nu kommer regeln om egenföretagen att träda i kraft, dvs det nuvarande direktivet fortsätter att gälla. Frågan är planerad till plenum i maj. Men om beslutet blir detsamma där väntar förlikning, vilken i så fall måste ske med det nya parlamentet. Frågan är då om kommissionen verkligen på nytt vill slåss för att utesluta egenföretagarna.
Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0