Större splittring i nya EU-parlamentet

Den konservativa EPP-gruppen behåller sin ställning som Europaparlamentets största grupp efter helgens val till Europaparlamentet. Den socialdemokratiska gruppen går ordentligt tillbaka, men är ändå med stor marginal näst största grupp. Den liberala gruppen, den tredje största, blir nog i många fall tungan på vågen i omröstningarna.
Det enda parti som gick  tydligt framåt är de gröna.
Avgörande för fackets möjligheter till inflytande i parlamentet är om den hyfsat progressiva majoriteten som rått i arbetsmarknadspolitiska frågor ska bestå. Viktigt roll spelar här de tyska kristdemokraterna och mycket hänger på vilka kandidater som blev invalda från det partiet.
Högerextrema grupper hade stora framgångar i många länder, men de kommer knappast att få något inflytande i det nyvalda parlamentet.
Ett mer splittrat parlament med fler ledamöter med högerextrema åsikter får dock svårare att hävda sin auktoritet, särskilt som valdeltagandet sjönk till cirka 43 procent.
Det är inte ett resultat som den europeiska fackföreningsrörelsen har anledning att vara nöjd med. Det kan bli svårare att få gehör i EU under den kommande mandatperioden.
Tommy Svensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0