Anta utmaningen - Sveriges ordförandeslogan

Bryssel, fredag
"Taking on the challenge" (anta utmaningen) är Sveriges slogan för de kommande sex månadernas ordförandeskap i EU.
Det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt  när han i tisdags var i Bryssel på en snabb visit. På tankesmedjan CEPS redovisade han de svenska prioriteringarna: Klimatfrågan, den ekonomiska krisen, Östersjöstrategin, nytt program för asyl, migration mm,
Mest uppmärksammat blev dock att han krävde att toppmötet nästa vecka formellt och slutligt ska föreslå omval av kommissionspresidenten José Manuel Barroso. Därmed kom han på kollissionskurs med Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Båda vill ha Barroso, men vill avvakta med det definitiva beslutet. Fredrik Reinfledt gav även indirekt en känga åt den förra socialdemokratiska regeringen. I sitt tal påpekade han att detta ordförandeskap kommer att bli ovanligt för att vara svenskt - eftersom den nuvarande regeringen (till skillnad mot den förra) är positiv till och bejakar EU-samarbetet.
I morse hörde jag vår EU-ambassadör Christian Danielsson på ett fullsatt möte hos en annan tankesmedja, EPC. Som den erfarna diplomat han är gav han ett säkert intryck och av diskussionen att döma finns stora förväntningar på Sverige. Värre än det sönderfallande tjeckiska ordförandeskapet kan det knappast bli.
Gemensamt för Tjeckien och Sverige är dock ointresset för sociala frågor. De lyste helt med sin frånvaro i både Reinfeldts och Danielssons presentationer. Den utmaningen vill man tydligen inte anta.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0