Tillbaka till 50-talet med Tjeckien?

Bryssel, onsdag
Jag lyssnade på ordförandelandet Tjeckiens arbetsmarknadsminister, miljöpartisten Petr Necas, i går. Han berättade för EU-parlamentets sysselsättningsutskott vad han vill satsa på under ordförandeskapet.
Att se till att de vackra orden om fri rörlighet blir verklighet för alla medborgare, tycker jag är en bra prioritering. Fortfarande finns regler som stänger ute medborgare från Tjeckien och de andra (relativt) nya medlemmarna från arbetsmarknaden. Naturligt att de driver den frågan.
Mer förvånande är att han ägnade en stor del åt sitt tal åt familjepolitiken. Han berättade att Tjeckien vill lyfta fram värdet av att vara hemma med sina barn.
EU har annars  rätt så ambitiösa mål när det gäller daghem. 'Syftet är förstås att underlätta för kvinnorna att komma ut på arbetsmarknaden. Problemet är  att det föds för få barn i Europa - därför att kvinnor tvingas välja mellan familj och jobb.
Men nu vill Tjeckien se över dessa mål. Det har varit för mycket prat om jämställdhet och jobb, enligt ministern. Nu ska familjen lyftas fram (fast han menade hemmafrun).
Tillbaka till 50-talet tycks vara det tjeckiska ordförandeskapets paroll. Kd:s Göran Hägglund har fått en ny vän i EU.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0