I Belgien behåller kvinnorna sitt efternamn

Den senaste tiden har det inte varit mycket annat än president Obama på TV, radio, internet och i tidningar, och jag tycker det är härligt att se och jag är verkligen glad för både Amerika och hela världen. Nu ska vi ta tag i saker och ting !

Men det är en grej som jag och kvinnorna i Belgien inte förstår : Varför kallas frun i Vita Huset för Michelle Obama? Hon heter väl Michelle Robinsson?

Här i Belgien är det så att kvinnor aldrig byter namn. Oavsett hur många gånger man än gifter sig och skiljer sig, oavsett hur många barn man än har med hur många olika män som helst, man heter alltid så som man är född.

Livet blir så mycket enklare. Körkort, pass, bankkort, osv, du har alltid samma namn. Inget byråkratiskt krångel här inte.

Den enda gången som det kanske kan ställa till med lite förvirring är på BB. De nyfödda får för det mesta pappans efternamn, men mamman har ju sitt eget, så då ligger två människor i ett rum - en mamma och hennes barn - men de heter olika. För besökare kan det bli svårt att hitta till rätt rum, man måste veta båda efternamn!

Så även om Michelle har trappat ner sin egen karriär för att ta hand om sina barn och sin man, så tycker vi här i Belgien att hon i alla fall ska få heta som hon heter. Vi har nog lite kvar att göra i vår strid om jämställdhet kvinnor!
Jonna Jaakke, statsvetare och besöksansvarig på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0