Oenighet om krisen i EU-parlamentet

Strasbourg, onsdag
I dag på förmiddagen debatterade Europaparlamentet åtgärder mot finanskrisen. För att komma till rätta med krisen kommer Europaparlamentet tillsammans med ministerrådet att fatta beslut som berör kreditvärderingsinstitut, rapporterings- och dokumentationskrav i samband med fusioner och delningar samt utövandet av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet.


Företrädare för Socialdemokraterna och Vänstern ansåg dock inte att dessa åtgärder gick tillräckligt lângt, och att det saknades politisk vilja att nå längre. Ledamöterna skiljde sig också åt i sin syn pâ orsakerna till krisen. Junilistan betonade den ägarlösa kapitalismen medan andra skyllde pâ kreditvärderingsinstituten. Folkpartiet varnade för överregleringar och ansåg att parlamentet hade kommit fram till ett balanserat förslag.


Vidare var parlamentet positivt till kommissionens förslag att öka det ekonomiska stödet till medlemsstaternas betalningsbalanser. Det är framför allt lån till Ungern, Lettland och Rumänien som avses. Omröstningen äger rum pâ fredag.


Pâ torsdag förmiddag kommer parlamentet att debattera det kontroversiella direktivförslaget om gränslös sjukvård. För facket är det viktigt att direktivet verkligen handlar om patientrörlighet och inte om rätten för vârdgivare att etablera sig utomlands samt att få till stând klara skrivningar om förhandsbesked för patienter som vill söka vård utomlands.
Veronica Nilsson, Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0