Bryssel, onsdag: Sista chansen för arbetstidsdirektivet

Bryssel, onsdag
I kväll sker en ny förlikningsomgång mellan ministerrådet och Europaparlamentet om arbetstidsdirektivet. En majoritet av medlemsländernas regeringar håller behårt fast vid att de ska ha kvar rätten att skriva bort normen om högst 48 timmars arbetsvecka. Europafacket vill att denna möjlighet till "opt-out" ska fasas ut och har fått stöd av parlamentet.
Detta är fortfarande den svåraste nöten att knäcka. I andra frågor - jourtider och kompledighet med mera - har parterna närmat sig varandra.
En av förhandlarna är Jan Andersson (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet. När jag träffade honom i går var han inte särskilt optimistisk om en lösning. Det mesta talar för att förlikningen bryter samman och då gäller det nuvarande direktivet - i och för sig något som Europafacket inte har något emot.
Problemet är att vi då får leva med ett direktiv som många länder bryter mot och begär undantag från.  Men skulden måste läggas på de regeringar, främst den brittiska, som inte vill ha arbetstidsregler som skyddar både arbetstagarnas och andras hälsa och säkerhet.
På Brysselkontoret har vi i dag en seminarielunch med Jörgen Holmquist, svensk som är generaldirektör för den inre marknaden, en mycket viktig position i EU-kommissionen. Vi har bjudit in våra nordiska och tyska kollegor till lunchen. Bland annat ska vi tala om vad som förväntas hända under det svenska ordförandeskapet och om införlivandet av tjänstedirektivet som ska vara gjort i alla medlemsländer senast vid nyår.
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0