Belgien har inget problem med valdeltagandet

Om några veckor är det val till Europaparlamentet och i Sverige är man ju väldigt mån om att få folk att gå och rösta. Många är oroliga för lågt valdeltagande.

Hur gör man här i Belgien för att få folk till vallokalerna ?

Det är en fråga med ett enkelt svar: i Belgien har man nämligen röstplikt!

Nej, egentligen stämmer det inte. Det är närvaroplikt. Eftersom din röst är hemlig, kan det inte kollas om du verkligen röstade. Men det är obligatoriskt att anmälla sig till vallokalerna på själva valdagen.

Om du inte anmäller dig på valdagen 7 juni, blir du kallad till domstolen, och eventuellt blir det böte på 50 euro.

Som tur är är det ganska enkelt att ordna med fullmakt.

I Belgien infördes närvaroplikten 1893 och anledningen var att man ville undvika att arbetsgivare skulle sätta press på de lägre socialgrupperna att inte rösta.

Även om diskussionen förs då och då om man inte ska skippa plikten, så har det hittills aldrig funnits någon majoritet i parlamentet. Och även om många tycker och tror att närvaroplikten bidrar till framgångar för protest-partier, så stämmer inte det alltid. Flandern har varje gång ganska många sk protest-röster, men i Vallonien ser man inte samma sak och där gäller ju också närvaroplikten.

I Belgien är frågan alltså inte hur många av de ca 8 miljoner röstberättigade som kommer att rösta, utan hur de kommer att rösta.

 Andra EU länder som har en form av röstplikt eller närvaroplikt är Grekland och Luxemburg.

Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0