Triss i toppmöten

Det är bråda dagar i det fortfarande sommarljumma Bryssel. Onsdag och torsdag samlas stats- och regeringscheferna till toppmöte. Finanskrisen står överst på dagordningen, även om börsrasen har ersatts av rally på sina håll.
Före detta möte hålls det så kallade sociala toppmötet. Kommissionen, ordförandeskapstrojkan ( Frankrike, Tjeckien och Sverige) träffar arbetsmarknadens parter. På det mötet deltar de tre svenska fackordförandena Anna Ekström, Saco, Sture Nordh, TCO, och Wanja Lundby-Wedin, LO, som även är Europafackets ordförande.
Det blir ännu en chans för de svenska facken att föra fram sina synpunkter till den högsta EU-ledningen, bland annat kravet på ett socialt protokoll i fördraget. Wanja Lundby-Wedin mötte ju så sent som i september den franske presidenten och EU-ordföranden Nicolas Sarkozy och talade bland annat om Laval.
Onsdag-torsdag pågår även Europafackets styrelsemöte. Det samlar flera hundra fackliga företrädare från praktiskt taget hela Europa och kan väl kallas fackligt EU-toppmöte. Finanskrisen dominerar dagordningen även där. Andra ämnen är direktivet om företagsråd, Europafackets frågor inför Europavalet nästa år och kommissionens sociala paket.
En intern facklig fråga gäller de fackliga styrelelseledamöternas arvoden. Ett förslag är att arvode över en viss nivå ( drygt 30 000 om året) ska lämnas till en fond för utbildning med mera. Vi får se vad styrelsen säger.
Tommy Svensson skrev

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0