Lavalrapport avgörs snart

Strasbourg, tisdag
EU-ordförande Nicolas Sarkozy drar kraftigt över tiden, men snart röstar Europaparlamentet om socialdemokraten Jan Anderssons Lavalrapport.

Jan Andersson sa i sitt tal nyss vill att de EU-regler som bestämmer villkoren för dem som tillfällgt arbetar i ett annat land (utstationeringsdirektivet) ska delvis göras om. Det är försiktigt förmulerat i kompromissen - "inte utesluta en översyn" - för att om möjligt få stöd av en bred majoritet.

I rapporten sägs också att det ska framgå i EU:s primärrätt (fördrag) att de fackliga rättigheterna inte är underställda de ekonomiska friheterna.
I båda fallen vill flera talare från vänstern och från de gröna vara tydligare. Jag vet dock att Europafacket är nöjt med kompromissen. Den betyder ett stort seg framåt för fackets krav. Hellre kompromissen än ett radikalare förslag som faller i omröstningen.

Anderssons rapport fick starkt stöd i sysselsättningsutskottet, där han själv är ordförande. Men det är ändå ovisst hur det går i omröstningen som snart följer.
Nej, så blir det inte. För en stund sedan kom beskedet att omröstningen dröjer till i morgon. Jag återkommer förstås då.
Tommy Svensson skrev


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0