Splittring bland regeringspartierna stoppade köttklister

Den ekonomiska krisen stod åter på parlamentets agenda och debatten drog som vanligt ut på tiden, då alltför många parlamentariker var måna om att just deras analys av krisen behövde lyftas fram. Det var inte så mycket nyheter som presenterades och de sedvanliga solidaritetsförklaringarna till Grekland framfördes pliktskyldigt. Grekiska parlamentariker på vänsterkanten tog tillfället i akt och gjorde reklam för en omfattande generalstrejk som kommer att hållas på torsdag. Strejken är ett sätt för Greklands fackföreningsrörelse att protestera mot de föreslagna nedskärningarna som kommer att drabba pensionärer och vanliga arbetare. En något humoristisk händelse under debatten var när EPP-gruppens ordförande Joseph Daul hävdade att även europaparlamentariker måste dra sitt strå till stacken och föregå med gott exempel i en tid då det ställs omfattande krav på nedskärningar av trängda europeiska staters budgetar. Det rent sakliga innehållet låter förvisso klokt men när han dagen innan, än en gång, drivit igenom en omfattande utökning av europaparlamentets egna budget (för 2011) framstår utspelet som löjeväckande i sin inkonsekvens. Somliga är mer jämlika än andra.

 

En annan tilldragelse under dagen var omröstningen om köttklistret Trombin. Frågan var om denna kreativa produkt skulle tillåtas i EU eller inte. För att förbjuda klistret behövdes kvalificerad majoritet vilket också uppnåddes med två rösters marginal. Den svenska regeringen hade röstat för klistret i ministerrådet men en splittring i parlamentet kom att avgöra saken. Centerns och folkpartiets parlamentariker röstade emot den egna regeringens hållning och de blev då tungan på vågen som sänkte förslaget, eftersom det var så liten marginal. De enda som brann för idén att kunna klistra ihop diverse köttslamsor och sälja dem som ”förenade köttdelar” var industrin och konservativa politiker i parlament och kommission. De går nu miste om denna futuristiska delikatess.

 

Fram mot kvällen var det dags för parlamentarikerna att debattera EU:s nya strategi för de kommande tio åren. Det bråkades en del om att parlamentet inte har någon makt att påverka innehållet i denna EU2020-strategi, de kan bara ställa frågor till kommissionen. Det slutgiltiga resultatet är upp till unionens regeringar att besluta om. De konservativa välkomnade strategin och menade att den var ett stort steg mot en fördjupad europeisk integration. Socialdemokraterna med flera, var mer kritiska och ställde krav på att det nu är dags att överge tron på att ”marknaden” kan lösa alla tänkbara problem. Marita Ulvskog poängterade bland annat att det därför inte är de grekiska pensionärerna och löntagarna som ska betala för budgetsaneringarna utan finanssystemet. Det är de som skapat krisen, både genom att uppmuntra osund spekulation och sedan attackera de stater som alldeles nyligen räddat dessa banker från total kollaps.

 

 

 

 

Henrik Månsson

Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0