Val i Belgien – men utan belgiska partier

Nu på söndag den 13 juni är det val i Belgien. Valet gäller Belgiens nationella/federala parlamentet (riksdagen).
Av en befolkning på ca 10 miljoner väljer ca 7 miljoner röstberättigade 150 ledamöten i deputeradekammaren och 71 ledamöten i senaten. Och efter fördelningen i parlamentet bildas en regering med en statsminister och  ministrar.

Men deet är inte så  enkelt som det låter.

Framförallt att hitta en ny regering ser ut att bli ett svårt pussel för politikerna i detta lilla land i mitten av EU. Det finns nämligen många partier som vill vara med och fördela makten emellan sig. Det brukar ta lång tid att hitta en koalition som fungerar för landet.

Även om Belgien är ett land och att det ska ledas av en belgisk regering, så finns det inga belgiska partier och inga belgiska politiker. Hela den politiska världen är också fördelad efter språk- och kulturgränsen. Hela valkampanjen är fördelad efter regionerna. Det finns inget belgiskt socialdemokratiskt parti, inget belgiskt kristdemokratiskt parti, inget belgiskt grönt parti. I Flandern har du ett flamländskt socialdemokratiskt parti, i Vallonien finns ett fransktalande socialdemokratiskt parti, och samma gäller för kristdemokraterna, liberal, de gröna, osv. Och det är väldigt lite sammarbete mellan de politiska partierna över språkgränsen. Men ändå så ska partierna tillsammans bilda en koalition för att leda landet.

Det största problemet är språk- och kulturgräns som skär igenom landet.

Rätt igenom landet, söder om huvudstaden Bryssel, går denna skiljelinje som delar landet i två delar. Norr om gränsen ligger Flandern där man talar nederländska och där ca 60 procent  av befolkningen bor. Söder om gränsen ligger Vallonien där man talar franska och där ca 30 procent av befolkningne bor. Den resterande delen bor i det tvåspråkiga Bryssel.

Inte bara språket skiljer åt, utan framförallt också en kulturen och historien.

Flandern tillhör norra Europa med ett språk och en historia som är förknippad med denna del. Nederländskan är liksom engelskan, tyskan, svenskan ett germanskt språk. Vallonien är förknippad med södra Europa. Franskan är ett romanskt språk och kulturen i Vallonien är väldigt besläktad med Frankrike och hela södra Europa och dess kultur.

Så gränsen mellan norra och södra Europa går rakt igenom lilla Belgien, och att det kan ge problem är väl inte så konstigt.

För närvarande leds landet av en regering som består av de flamländska kristdemokrater, flamlänska liberaler, fransktalande socialdemokrater, fransktalande kristdemokrater och fransktalande liberaler. Fem partier från två helt skilda regioner, men värre lär det bli efter valet.

Opinionssiffrorna visar en stor framgång för det separatistiska flamländska partiet NVA, som vill ge reionerna mer makt och som egentligen vill dela på landet. Men de vallonska partierna vill absolut inte regera tillsammans med ett parti som vill göra Flandern och Vallonien till två självständiga länder. Ingen i Vallonien vill dela på landet, de vill inte att regionerna får mer makt än de hittills har.

Men hur ska man samarbeta om man har två helt skilda synsätt på framtiden? Det här blir väldigt spännande, men det lär också bli en trög historia.

Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0