Nu börjar grillningen

Bryssel, måndag 11 januari
I dag drar utfrågningarna av de nominerade kommissionärerna i gång i Bryssel. De 26 kommissionärerna (ordförande José Manuel Barroso är redan vald) ska framträda inför parlamentets utskott. Frågorna handlar både om deras allmänna lämplighet för uppdraget och om deras kompetens för just det politiska område de ska ansvara för.
Vissa kommissionärer får det förmodligen tufft. Redan i dag ska Catherine Ashton, föreslagen som den höga representanten för utrikes- och säkerhetspolitik samt vice orförande i kommissionen, gå i elden. Ashton som är brittisk socialdemokrat och som har en bakgrund i fredsrörelsen väntas attackeras hårt av framför allt sina konservativa landsmän.
Hård väntas även tisdagens utfrågning av kandidaten för den inre marknaden, Michel Barnier, bli. Fransmannen Barnier misstänks framför allt av britterna för att vara alltför protektionistisk.
Kontroversiell är även bulgariskan Rumiana Jeleva, men i hennes fall handlar det inte om politik. Hennes man påstås ha kopplingar till organiserad brottslighet. Tjecken Stefan Fuele väntas få kritik för sin bakgrund i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet på 80-talet. Cecilia Malmström för nog däremot inga stora problem när hon frågas ut som en av de sista den 19 januari.
Den allmänna bedömningen i Bryssel är att kommissionen kommer att få ok av parlamentet. Omröstningen gäller nämligen kommissionen i dess helhet och inte enskilda ledamöter. Någon upprepning av 2004 års tillsättande av kommissionen, då två ledamöter fick bytas ut och en fick byta portfölj efter omfattande kritik, väntas inte.
Efter den utdragna processen med att få Lissabonfördraget på plats är nog parlamentarikrna främst inriktade på att få kommissionen i arbete så snabbt som möjligt så att EU äntligan kan gå på full fart igen.
Men osvuret är bäst...
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0