Upp till bevis, Barroso II

Bryssel, fredag
Inte bara facket utan de flesta aktörer här i Bryssel väntar otåligt på vad den nya EU-kommissionen ska komma med i sitt arbetsprogram som presenteras inom kort.  Vilken politisk profil för att inte säga ideologi ska man visa upp? Vilka förslag vill man lägga fram?
För fem år sedan var den så kallade nyliberala falangen full av självförtroende och reformiver. Den ekonomiska krisen och den växande arbetslösheten har ändrat förutsättningarna.
Trots att EU politiskt gått åt höger, tycks den nya kommissionen blir mindre nyliberal och mer socialt inriktad. I alla fall tyder uttalandena under parlamentets utfrågningar av kommissionärerna på det.
Men det är en sak att lova sociala konsekvensbedömningar av alla EU:s förslag, att tala vikten av lika lön för lika arbete och allmänt lovorda Europas välfärdsmodell. Avgörande är hur denna insikt visar sig i de konkreta förslagen.
Intressant är dock att samtidigt som EU-kommissionen möjligen får en lite bättre social profil, visar det sig att mitten/vänsterpartierna i Europaparlamentet har gått samman i flera frågor. Den liberala gruppen har gjort upp med socialdemokrater och gröna. I alla fall är det den socialdemokratiske Europaparlamentariker Göran Färms intryck. Läs vår nyhetsartikel Finns det en center/vänstermajoritet i EU-parlamentet? här intill.
För möjligheten att få gehör för fackliga krav i EU är denna utveckling onekligen intressant.
Tommy Svensson 

Kommentarer
Postat av: Amer Al-bayya

Mossad begår brott i USA.......Israel och Mossad har begått mord mot mänskliga rättigheter och mot folkrätten.....Israel var hela tiden över lagen ..FN är maktlöst mot Israel Varför..Varför Irak ,inte Israel???...Nu är det stopp......................Nu är det nog..Kolla Palmesmord..Sverige ska kolla Mordet på Palme....Och man måste kolla mordet på John Kennedy mord m.fl...http://www.youtube.com/watch?v=WtYboglNjG4http://www.youtube.com/watch?v=WtYboglNjG4

2010-02-19 @ 13:18:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0