Nystartad kampanj för hårdare finansiell reglering

Den ekonomiska krisen har blottlagt brister i det finansiella systemet. Banker och andra finansiella institutioner har haft fria händer att bete sig hur de velat.  Spekulationsbubblor har drivits upp av bristande ansvarstagande och den fria marknadens dynamik. När nu allt faller samman har världens stater tvingats rädda de ansvariga undan kollaps, utan att ställa dem till svars. Så kan det inte fortsätta. Nu har det startats en europeisk kampanj för hårdare krav på finansvärlden. Bakom projektet står det europeiska socialdemokratiska partiet (PES) och fackföreningsrörelsen. Det har utlysts en europeisk aktionsdag för att bättre nå ut med budskapet. Den 24 april kommer det att ske samordnade aktioner över hela Europa för att sätta press på makthavarna.


Den grundläggande idén är att det behövs hårdare regler för att komma åt roten till den finansiella krisen. Social rättvisa och långsiktig hållbarhet måste prioriteras högre än kortsiktiga bankvinster och bonusar åt direktörerna. Girighet och ansvarslöshet ska inte längre få styra en så viktig sektor som ekonomins behov av tillförlitliga lån. En av kampanjens målsättningar om en mycket liten skatt på finansiella transaktioner diskuteras redan i europaparlamentet och kommissionen. Denna skatt påminner mycket om tankarna bakom ”Tobin-skatten” som var ett försök att införa en internationell skatt på finanstransaktioner. Den bedömdes länge vara för utopisk och omöjlig att genomföra. Den finansiella krisen har ritat om kartan för vad som är politiskt möjligt. Både parlamentet och den nu uppstartade kampanjen hoppas på att ett europeiskt initiativ i frågan kan göra det möjligt att införa skatten även på global nivå.

 

Tanken är att denna skatt som nu diskuteras i EU ska riktas mot de typer av transaktioner som inte gynnar den reella ekonomin. Skatten ska också ge en finansiell bas åt det monetära samarbetet. Krisen i Grekland tolkas av många som ett bevis på att man inte kan ha en gemensam valuta utan att också ha en gemensam finanspolitik. Det är inte populärt bland medlemsstaterna att lämna ifrån sig redan existerande skatteintäkter till det europeiska samarbetet. Genom att införa en ny typ av skatt kan EU bygga upp en egen finansiell bas utan att störa medlemsstaterna allt för mycket. Skatten slår dessutom mot de nu så impopulära bankerna och kommer antagligen inte heller att möta något folkligt motstånd i medlemsstaterna.


För mer information om kampanjen:

http://www.youtube.com/watch?v=XbExWw0kt7c&feature=player_embedded#

http://www.pes.org/en/blogs/pes-blog/uk-campaign-robin-hood-tax

http://europeansforfinancialreform.org/en


http://www.youtube.com/watch?v=ZzZIRMXcxRc&feature=player_embeddedHenrik Månsson
praktikant på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0