Lugnet före stormen i Belgien?

Ett problem som har funnits i över femtio år, är inte så lätt löst. 1963 fastställdes språkgränsen mellan de nederländsk talande Flamländare och de franktalande Valloner i Belgien. Språkgränsen gjorde slut på det gamla systemet av “språkräkning” som var enkelt att manipulera.

Men valkretsen Brussel-Halle-Vilvoorde BHV (som går over språkgränsen) var ett undantagsfall, och det har alltid lett till problem. Flera regeringar har fallit i på grund av språk/regionproblemen.

Belgien är en union av nederländsk och fransktalande, och båda språkgemenskaper måste leva tillsammans. BHV är ett sinnebild för svårigheterna som det medför, men problemet är inte olöslig. Men lösningen måste ge fötroende och respekteras i varje delstat.

När Yves Leterme i slutet av förra året blev Belgiens 65:e premiärminister efter att Herman Van Rompuy blev Europa’s första president , lade kung Albert II inte  ansvaret för de “kommunautära” problemen hos Leterme. Kungen bad i stället fd premiärministern Jean-Luc Dehaene att försöka lösa det. Jean-Luc, eller rörmokare som han även kallas, fick alltså ett kungligt uppdrag, drog tillbaka sig i all stillhet och förklarade att han skulle komma med en lösning till påsklovets sista dag – söndag 18 april…

Och nu är vi nästan där, och ingen politiker säger något. En stor stillhet råder. Kanske är det lugnet före stormen ?

Jonna Jaakke, besöksansvarig på Brysselkontoret


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0