Labours kräftgång i valet kan trots allt leda till seger

Gordon Brown kan få sitta kvar som premiärminister efter valet trots att Labour är på väg mot ett av sina sämsta valresultat någonsin.


I kvällens direktsända valdebatt kommer utrikespolitiken att stå högt på agendan. Mycket fokus kommer att ligga på Europafrågor, ett av de få områden där det finns betydande skilnader mellan partierna. Det är ett lysande tillfälle för Cameron och Brown att tvåla till Liberaldemokraterna som har det mest utpräglade EU-positiva programmet, något det inte finns särskilt stort stöd för i den brittiska opinionen. Gordon Brown kan på ett ganska tacksamt sätt inta en mittenposition. Han kan undvika delar av kritiken mot Europas inte allt för populära byråkrati och makthungrighet. Samtidigt som han också kan utmåla tories som mindre trovärdiga i ett europeiskt förändringsarbete, då de intagit en självvald isolation balnd Europas stora konservativa partier, för att istället alliera sig med små obskyra homofoba rörelser från Östeuropa.


Labours engagemang i europafrågor har avtagit sedan Tony Blair lämnade in handduken, han var tydligt engagerad i europeisk integration och slopade ensidigt 100 miljarder kr av Storbritanniens medlemsrabatt samtidigt som han välkomnade lissabonfördraget. Nu vill Labour bara pliktskyldigt införa euron, men inte än på ett bra tag och först efter en folkomröstning. Storbritannien och Labour har kämpat för att ha kvar många undantag från EU-regler och är allmänt svåra att få med på tåget när det gäller sociala rättigheter och minimiregler på arbetsmarknaden.


När det gäller miljöpolitiken driver däremot Labour en hårdare linje och kräver att EU ska sänka sina utsläpp av växthusgaser med 30% och arbeta för ett bindande internationellt klimatavtal. I Labours valmanifest finns det också tydliga krav på att fortsätta EU:s utvidgningsprocess, både mot Turkiet och Balkan. Partiet argumenterar också för ett införande av en europeisk krigsmakt, med starka band till NATO, som ska kunna sättas in i oroshärdar runt om i världen.


Gordon Brown kommer ha en ganska tacksam position i kvällens debatt där motståndarna har betydligt fler demoner att kämpa med. Inte minst David Cameron, som kommer att balansera mellan att inte framstå som utrikespolitiskt isolerad, samtidigt som han måste hålla EU-skeptiska konservativa välare borta från att rösta på UKIP (United Kingdom Independence Party) vilket är extra farligt i systemet med enamnsvalkretsar. Lyckas han inte med detta kan Gordon Brown se fram emot att få sitta kvar som premiärminister, antingen enasm eller i koalition men Liberaldemokraterna. Det är faktiskt så att trots Labours kräftgång i opinionen och att de nu är tredje största parti så har de, tack vara det brittiska valsystemet, en rimlig chans att få flest platser i parlamentet.

Debatten sänds på Sky news.


(Bilden är gjord av Labour och poängterar Torys ovilja att göra upp med sin 80-talsnostalgi)

Henrik Månsson praktikant på Brysselkontoret

(Även publicerad på europaportalen.se)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0