Ingen pappaledighet denna gång

Bryssel, torsdag
Telekompaketet var den stora frågan under EU-parlamentets sista session ( se nyhetsartikel här intill). I skymundan skulle parlamentet ha tagit ett viktigt principiellt beslut om föräldraledighet, men ärendet skickades tillbaka till utskottet. Nu får vi se om det svenska ordförandeskapet orkar ta tag i frågan.
Kommissionens förslag handlar egentligen om ökat skydd i arbetslivet för kvinnor som är gravida eller ammar, till exempel att de inte ska behöva utföra vissa arbetsuppgifter, inte diskrimineras eller rent av förlora jobbot för att de är med barn. Förslaget är viktigt särskilt i länder som har dåligt skydd i dessa avseenden.
Den andra delen av förslaget handlade om att förlänga mödraledigheten från 14 till 18 veckor. Inte särskilt mycket kan tyckas, men kontroversiellt i flera medlemsländer, till exempel Tyskland, Polen och Storbritannien.
Det ansvariga utskottet ville dock gå längre - 20 veckor och två obligatoriska veckor för pappan. Dessutom var rätten till ledighet så formulerad att den även kunde tas ut av en partner i ett lesbiskt förhållande.
Sammantaget blev detta tydligen för mycket för parlamentet. Officiellt skylldes på att omröstningen skulle bli för krånglig med 89 tilläggsförslag, men i verkligheten var nog många politiker nöjda med att inte behöva ta i den heta frågan så här nära Europavalet.
Jag får väl citera krönikören Dominika Pszezolokowska i euobserver.com " Sorry dads, sorry kids, sorry moms".
Tommy Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0